Μάικ Δουκάκης στην «Κ»: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στην αυστηρή λιτότητα

Μάικ Δουκάκης στην «Κ»: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στην αυστηρή λιτότητα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της αναγκαιότητας μεταρρυθμίσεων και καλύτερης συλλογής φόρων, αλλά κατά της αυστηρής λιτότητας την οποία χαρακτηρίζει «γελοία οικονομική πολιτική», τάσσεται σε δηλώσεις του στην «Κ», ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Μάικ Δουκάκης.

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά σπεύδει να επισημάνει πως και άλλες χώρες της ΕΕ που δεν είναι στο ενιαίο νόμισμα δείχνουν να τα πηγαίνουν «αρκετά καλά».

– Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

– Νομίζω ότι σχεδόν οι πάντες πιστεύουν πως θα ήταν καλό για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με όρους και συνθήκες που θα τερματίζουν τη γελοία πολιτική λιτότητας που δημιούργησε την ελληνική εκδοχή της Μεγάλης Υφεσης. Η οικονομική πολιτική του Χέρμπερτ Χούβερ δεν έφερε αποτελέσματα το 1929, και δεν θα φέρει ούτε τώρα.

– Αρα, η προσέγγισή τους είναι λάθος.

– Το πάθημα να γίνει μάθημα, όπως λέμε και στην Ελλάδα. Αλλά δεν βλέπω ενδείξεις ότι η Τρόικα είναι πρόθυμη να μεταβάλει μια πολιτική που δεν έχει καμία οικονομική λογική. Που θα βρίσκονταν σήμερα οι ΗΠΑ εάν κάποιος μας είχε πει ότι θα έπρεπε να έχουμε πλεόνασμα τη στιγμή που θα προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης; Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα είχε προτείνει κάτι τέτοιο.

– Πού θα έπρεπε να επικεντρωθούν;

– Να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις. Να απαιτήσουν πιο σθεναρή συλλογή φόρων.

– Πιέζουν για αλλαγές στο ασφαλιστικό.

– Να «μαζευτεί» το συνταξιοδοτικό σύστημα, κάτι που η Ελλάδα έχει κάνει ήδη. Δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά τα όρια ηλικίας; Η αποτελεσματικότητα και η διαφθορά είναι ζητήματα που ίσως χρειάζεται να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα, αλλά τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί.

– Αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών;

– Περισσότερες αυξήσεις φόρων και περισσότερες περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό, και ετήσια πλεονάσματα 4,5%, με ανεργία στο 26%; Αυτό είναι οικονομική παράνοια.

– Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρ. Ενωση;

– Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Ελλάδα από το να παραμείνει μέλος της Ευρ. Ενωσης, αλλά όχι στο ενιαίο νόμισμα. Οπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας αριθμός κρατών μελών της ΕΕ που δεν είναι εντός της Ευρωζώνης, και δείχνουν να τα πηγαίνουν αρκετά καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή