Ομολογία Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα

Ομολογία Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιές άναψαν για μια ακόμη φορά δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα προετοιμάζεται για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IοU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν από μία εβδομάδα». Η Καλιφόρνια το 2008 εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν πάγωσε η ρευστότητα μετά την κρίση της Lehman Brothers. Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα θεωρεί ότι αυτό το μέτρο δεν αποτελεί πρελούδιο για Grexit αλλά μια νομική ενέργεια εντός της απαραβίαστης ιερότητας της νομισματικής ένωσης. Σύμφωνα με τον συντάκτη της Telegraph κ. Εβανς Πρίτσαρντ, η δήλωση του κ. Βαρουφάκη έγινε την περασμένη Πέμπτη. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Βαρουφάκης ήρθε με νέα δήλωση να διαψεύσει τον εαυτό του: «η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με τη συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα» ανέφερε. Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών έλεγαν πως επρόκειτο για μια θεωρητική συζήτηση, η οποία έγινε σε ανύποπτο χρόνο. Σύμφωνα με τον συντάκτη της Telegraph ο ανύποπτος χρόνος ήταν τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα.

Χθες, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε επίθεση στους δανειστές, υποστηρίζοντας ότι το ΟΧΙ είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στην Ευρώπη. «Οι δανειστές αρνήθηκαν κάθε ουσιαστική συζήτηση τους τελευταίους πέντε μήνες. Από την πρώτη στιγμή, σχεδίαζαν να μας κλείσουν τις τράπεζες. Να μας επιβάλουν δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε. Αυτός ήταν ο στόχος της πρότασης της 25ης Ιουνίου, που ο ελληνικός λαός επέστρεψε», όπως δήλωσε. Παράλληλα, ανέφερε ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) γιορτάζουμε», ενώ σημείωσε ότι «από αύριο (σ.σ. σήμερα) με το γενναίο ΟΧΙ που μας προίκισε ο λαός θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους μας», αναγνωρίζοντας τη στάση που τήρησαν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες.

O επικεφαλής της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «δεν συζητάμε για παράλληλο νόμισμα. Δεν νομίζω πως θα μας πετάξουν έξω. Είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε τους θεσμούς ακόμα και απόψε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή