Συμβούλιο αρχηγών ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Συμβούλιο αρχηγών ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενωτικός και σε γραμμή εθνικής συνεννόησης, αλλά και άμεσης επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες, στον απόηχο της ισχυρής επικράτησης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου, όπως δήλωσε, να τους ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αλλά και να ακούσει τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε στις δηλώσεις του ότι ουδείς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μπορεί να παρερμηνεύσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αναφορικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εθνικό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.Να σημειωθεί ότι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχε προηγουμένως εκφρασθεί διάθεση να στηριχθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας αναζητά στη συναίνεση της αντιπολίτευσης ένα αντίβαρο στην αυξημένη εσωκομματική πίεση για τα χαρακτηριστικά μιας συμφωνίας με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια.

Ολες οι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται υπό την ασφυκτική πίεση που έχει διαμορφώσει η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άμεση προτεραιότητα» την αποκατάσταση λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και απηύθυνε έμμεση έκκληση προς την ΕΚΤ, καθώς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ κατανοεί όχι μόνο την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις, τηλεφωνική επικοινωνία που αποκτά βαρύτητα, δεδομένης της συνάντησης που αναμένεται να έχει σήμερα ο κ. Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Οι διαβουλεύσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, αναμένονται εργώδεις σήμερα, καθώς καθοριστικής σημασίας θα είναι η Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, έπειτα από σχετικό αίτημα της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ, που εμφανίζονται να συμφώνησαν ότι η ψήφος του ελληνικού λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Πώς μεταφράζεται αυτό, θα φανεί από την «υποδοχή» της οποίας θα τύχει ο κ. Τσίπρας αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, στη χθεσινοβραδινή δήλωσή του, ξεκαθάρισε ότι η εντολή του δημοψηφίσματος δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας, της οποίας τα χαρακτηριστικά προσδιόρισε, λέγοντας ότι θα πρέπει να συναφθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Αναγνώρισε, δε, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά λύσεις δίκαιες και βιώσιμες «αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές».

Περιέγραψε, επίσης, το πλαίσιο εντός του οποίου τοποθετεί η Αθήνα τη συμφωνία που επιδιώκει με τους εταίρους, επανατοποθετώντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα ζητήματα που παγίως θέτει η κυβέρνηση: Μίλησε για σχέδιο μεταρρυθμίσεων με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή των βαρών, αλλά και για πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης και αξιόπιστο σχέδιο αναπτυξιακών επενδύσεων, σε συνεργασία με την Κομισιόν. Και, βεβαίως, έθεσε εκ νέου το ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο, όπως είπε, πλέον μπαίνει σε νέα βάση, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, που παραδέχεται την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα επίτευξης συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε χθες ότι αυτή θα επιτευχθεί σε 48 ώρες. Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του έθεσε ως ορόσημο την 20ή Ιουλίου, ημερομηνία λήξης της πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή