Συμφωνία έως τις 20 Ιουλίου ή άτακτη χρεοκοπία

Συμφωνία έως τις 20 Ιουλίου ή άτακτη χρεοκοπία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eως τις 20 Ιουλίου έχει προθεσμία πλέον η Ελλάδα για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία, όπως παραδέχονται Αθήνα και θεσμοί. Η κυβέρνηση καλείται να έρθει πολύ γρήγορα σε μία συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν στην «Κ» ότι «19 Ιουλίου είναι το game over (σ.σ. το τέλος του παιχνιδιού)». Παράλληλα, Κομισιόν, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν προειδοποιήσει την Αθήνα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας έναντι της Ευρωζώνης μετά την αθέτηση της πληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και από σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν χθες στην «Κ» πως συμφωνία εντός των επόμενων 48 ωρών (όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός) δεν θα μπορούσε να γίνει πρακτικά. «Κανένας στις Βρυξέλλες δεν έχει το “πράσινο φως” από τα Κοινοβούλια για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», υποστηρίζουν και επεξηγούν ότι επειδή η Ελλάδα κάνει αίτηση για καινούργιο πρόγραμμα (δεδομένου ότι το προηγούμενο έληξε), πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες επί μηδενικής βάσης.

Δηλαδή, πρώτα να συγκληθεί το Eurogroup και να αποφασίσει ότι η Ελλάδα προκρίνεται για νέο πρόγραμμα και στη συνέχεια να πάρει το «πράσινο φως» από τα 4-5 Κοινοβούλια των κρατών-μελών, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Μάλιστα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν χθες στο Reuters ότι δεν έχει προγραμματιστεί για σήμερα Eurogroup, αλλά θα γίνει μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσει για την Ελλάδα, ενώ για τον ίδιο λόγο θα συγκληθεί και Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη. Ωστόσο, σήμερα θα πραγματοποιηθεί Euroworking Group για να εξετάσει την κατάσταση, όπως γινόταν και τις προηγούμενες ημέρες.

Από την Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν στην «Κ» ότι υπάρχει βάση συζήτησης με τους δανειστές και πρόκειται για τις προτάσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων την προηγούμενη Τετάρτη. Και πρόσθεταν ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία, για να μπορέσει να εγκριθεί από όλα τα Κοινοβούλια πριν από την 20ή Ιουλίου.

Στις 20 του μήνα η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν. Από τη στιγμή που δεν εξοφληθούν τα εν λόγω ομόλογα, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι σήμερα που δεν έχει αποπληρωθεί το ΔΝΤ, καθώς η ΕΚΤ εγκρίνει και τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας προς την ΕΚΤ θα είναι δύσκολο να μη ζητηθεί από την ΕΚΤ να επιστραφεί μέρος του ELA. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν –δεδομένης της κατάστασής τους–, και με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Προειδοποιήσεις

Πάντως, ο κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή μέρους του ELA είναι υπαρκτός από τώρα, λόγω της χρεοκοπίας έναντι του ΔΝΤ. Η Κομισιόν και ο ESM έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει ο Μηχανισμός στην Ελλάδα (130,9 δισ. ευρώ). Αν συμβεί αυτό, η χώρα δεν θα μπορέσει να τα αποπληρώσει, θα τεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας και η ΕΚΤ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επισπεύσει τις διαδικασίες για επιστροφή μέρος του ELA.

Πηγή των Βρυξελλών δήλωνε πως η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι ξεκινά διαπραγμάτευση αμέσως, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την ΕΚΤ για να αυξήσει τον ELA. Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε χθες στην «Κ» ότι «είναι αδύνατον να ανοίξουν οι τράπεζες σύντομα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή