Η Ισπανία οχυρώνεται ενάντια στην τρομοκρατία

Η Ισπανία οχυρώνεται ενάντια στην τρομοκρατία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην Ισπανία έχει αυξηθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ στην εφημερίδα ABC. Οι πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον τουριστών στην Τυνησία, καθώς τα μηνύματα του επικεφαλής του ΙSIS από τη Συρία έχουν θέσει τις ισπανικές αρχές σε επιφυλακή.

«Βρισκόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από αυτό της 11ης Μαρτίου 2004», είπε ο Φερνάντεθ Ντίαθ. Στις 11 Μαρτίου 2004, ισλαμιστές είχαν ανατιναχθεί με εκρηκτικά στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, προξενώντας τον θάνατο άνω των 200 ατόμων. Η συντηρητική κυβέρνηση Αθνάρ είχε αποδώσει αρχικά την επίθεση στη βασκική ΕΤΑ, προκειμένου να αποφύγει τις επικρίσεις για την απόφασή της να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην επίθεση εναντίον του Ιράκ. Πάνω από μία δεκαετία αργότερα, οι αποσταθεροποιητικές συνέπειες του πολέμου εκείνου συνεχίζουν να βυθίζουν την περιοχή σε κύκλο αίματος, τροφοδοτώντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχουν μέρος της Συρίας και του Ιράκ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκταντί, φέρεται να κάλεσε τους ακολούθους του να προχωρήσουν σε επιθέσεις για την πρώτη επέτειο ίδρυσης του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ισπανός υπουργός Φερνάντεθ Ντίαθ δήλωσε στην εφημερίδα ABC ότι έκτοτε παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο 4 στην πενταβάθμια κλίμακα, και αυτό αντιστοιχεί με μία πραγματικότητα», είπε ο Ντίαθ. Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε στο 4 την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον τουριστών στη Σούσα της Τυνησίας. «Ηταν μία απόφαση βασισμένη στα στοιχεία που είχαμε, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι, όταν γίνονται τέτοιες επιθέσεις, μπορεί να υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή