Τα ευτράπελα στις κάλπες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη είδε το φως το αληθινό μια Γαλλίδα δημοσιογράφος: ένα «κλικ!» και η Ελίζα Παριγκέ ανέβασε την… αγιογραφία στο Διαδίκτυο: ο Αλέξης Τσίπρας ζωγραφισμένος στον τοίχο του εκλογικού τμήματος της οδού Μπενάκη με τα χέρια ανοικτά και το φωτοστέφανο στο κεφάλι. Δηλαδή, περίπου όπως τον βλέπουν οι εκπρόσωποι του Τύπου από κάθε άκρο του κόσμου, που έσπευσαν χθες στο εκλογικό του τμήμα στην Κυψέλη.

Ο κ. Τσίπρας, όμως, ίσως εξαιτίας του τρακ, δεν ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα στον… θεϊκό του ρόλο. Με 26 κάμερες και άπειρες φωτογραφικές να τον σημαδεύουν, πρώτα μπερδεύτηκε και δεν έβρισκε πώς να διπλώσει το ψηφοδέλτιο και μετά αναγκάστηκε έξω απ’ το παραβάν να γλείψει και τον φάκελο σε κοινή θέα.

Οι φωτογράφοι που ήταν εκεί, βέβαια, θυμήθηκαν πως δεν ήταν η πρώτη φορά που απαθανάτισαν την πρωθυπουργική γλώσσα έξω απ’ το έρκος των τσιπρικών οδόντων. Στις προηγούμενες εκλογές ο Αλ. Τσίπρας έγλειψε πάλι τον φάκελο, μόνο που τότε πέτυχε την αυτοκόλλητη ταινία. Και εμπέδωσε έτσι τη σχετική συνήθεια. Θα το ξέρετε, άλλωστε: οι εκλογικές συνήθειες των πολιτικών δεν αλλάζουν εύκολα.

Ο Γ. Παπανδρέου, ας πούμε, για μία ακόμα φορά έσπευσε χθες να ψηφίσει στις 7.00 το πρωί, με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην προφταίνουν το live οι ρεπόρτερ των πρωινών εκπομπών. Και ο Αδωνις Γεωργιάδης πριν προλάβει να μπει ο επόμενος απ’ αυτόν στο παραβάν, ανέβασε στο twitter το σταυρωμένο του ψηφοδέλτιο με λεζάντα «ο θεός βοηθός». Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι που φρόντισαν να αλλάξουν τις συνήθειές τους επ’ ευκαιρία του δημοψηφίσματος: στο Παγκράτι οι δημοσιογράφοι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τον πάντοτε λαλίστατο Δημήτρη Αβραμόπουλο να αποχωρεί απ’ το εκλογικό του τμήμα αμίλητος. Ισως για τη σιωπή του να ευθύνεται η ευρωπαϊκή αναβάπτιση του παλαιού γαλάζιου στελέχους, ίσως πάλι να φταίει και η ένταση της ημέρας. Το βέβαιον, πάντως, είναι πως ο Επίτροπος δε μοιράστηκε τη χαρά της «γιορτής» όπως τη βίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Ευτυχώς, δεν ψήφιζαν και οι δυο τους στο ίδιο εκλογικό κέντρο, γιατί σε άλλη περίπτωση την αυστηρή προειδοποίηση που εισέπραξε μια δύστυχη δημοσιογράφος απ’ τον υπουργό θα μπορούσε να την είχε εισπράξει ο ανυποψίαστος Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Χαλάς τη γιορτή με τις αυθάδεις ερωτήσεις σου» επέπληξε οργισμένος ο Γ. Βαρουφάκης, την κατά τη γνώμη του αναιδέστατη δημοσιογράφο του Sky News, επειδή τον ρώτησε αν δεσμεύεται πως θα ξανανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη. Για λογαριασμό της ρεπόρτερ, πάντως, πήρε μια μικρή εκδίκηση απ’ τον υπουργό ένας διοπτροφόρος κύριος, που ακολουθώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη στα πέντε μέτρα άρχισε να φωνάζει «έχετε βγάλει τα λεφτά στο εξωτερικό; Αυτός είναι ο λιτός βίος;». Ο υπουργός επιχείρησε στην αρχή να αποδράσει επιταχύνοντας, αλλά καθώς ο άνδρας επέμενε και οι κάμερες έγραφαν, τελικώς γύρισε, για να πει πως «είμαστε η μόνη κυβέρνηση που σου δώσαμε τη δυνατότητα να μας καταψηφίσεις».

Αλλά βέβαια, όπως χθες έμαθε πολύ καλά ο Στ. Θεοδωράκης, όταν κάποιος θέλει να σε αποδοκιμάσει δεν περιμένει να του δώσεις εσύ τη δυνατότητα. Τον αρχηγό του Ποταμιού τον ξέβρασαν τα νερά του δημοψηφίσματος στο Χαϊδάρι, όπου ήταν το εκλογικό του κέντρο, μόνο που για κακή του τύχη εκεί είχε εκβάλει κι ένα κλιμάκιο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με μαύρα μπλουζάκια και ακόμα πιο σκούρες διαθέσεις. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα μικρό κυνηγητό στο προαύλιο του σχολείου. Ενα κυνηγητό σίγουρα πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που συνήθως συμβαίνει στις σχολικές αυλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή