«Περιμένουμε μια έντιμη συμφωνία»

«Περιμένουμε μια έντιμη συμφωνία»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τώρα περιμένω μια έντιμη συμφωνία, με μείωση του χρέους και στήριξη στις ασθενέστερες ομάδες», είπε η συνταξιούχος έμπορος Μαριάνθη Αβραμίδου που ψήφισε ΟΧΙ στο χθεσινό δημοψήφισμα. Μόλις έμαθε τις πρώτες καταμετρήσεις που έδιναν σταθερό προβάδισμα στην επιλογή της κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας με την προσμονή να δει από κοντά, είτε στην πλατεία Συντάγματος είτε στην Κλαυθμώνος, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Του έχω εμπιστοσύνη», είπε, «αλλά πρέπει να επιβληθεί στο εσωτερικό του κόμματος, για να ακούμε μια φωνή».

Οι πρώτες αντιδράσεις πολιτών χθες λίγο πριν από το κλείσιμο της κάλπης και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν είχαν μία ανάγνωση. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΟΧΙ που μίλησαν στην «Κ» ζήτησαν, όπως και η κ. Αβραμίδου, συμφωνία μέσα στο ευρώ. Υπήρχαν όμως και εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ εθνικού νομίσματος.

Κορναρίσματα διερχόμενων αυτοκινήτων, με σημαίες του ΟΧΙ κολλημένες στα τζάμια, κάλυπταν τις ομιλίες στη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί στην Κλαυθμώνος για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από την ΕΡΤ1.

Ο συγκεντρωμένος κόσμος μέχρι νωρίς το βράδυ δεν έφερε σημαίες ή πανό. Την ίδια στιγμή στο Σύνταγμα είχαν ήδη μαζευτεί περισσότεροι πολίτες –περίπου 6.000 σύμφωνα με την αστυνομία στις 22.00– και ήταν πιο θορυβώδεις. Όσο προχωρούσε η νύχτα έστηναν χορούς στην πλατεία και μεγάλωνε ο αριθμός τους. Ανέμιζαν σημαίες της Ελλάδας και κάποιοι άλλοι του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, οργάνωσης που προέκυψε από τις διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» του 2011 και υποστηρίζει την «απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μία από τις αφίσες που είχαν κρεμάσει έδειχνε μια δραχμή με την επιγραφή «εθνική κυριαρχία». «Εδώ είναι Ελλάδα. Σε αυτά τα χώματα έχουν πατήσει ο Καραϊσκάκης και ο Μέγας Αλέξανδρος», είπε στην «Κ» ο 61χρονος συνταξιούχος Εμμανουήλ Μενδρινός, με δύο ελληνικές σημαίες στα χέρια. «Θέλω να γίνω ίσος με όλους τους λαούς στην Ε.Ε., αν και πιστεύω ότι μέσα στην Ε.Ε. και στο ευρώ δεν υπάρχει λύση».

Αντίθετη άποψη είχε η 52χρονη καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο Δάφνη Γαρβίλη, που νωρίτερα είχε ψηφίσει ΝΑΙ. «Η θέση μας είναι στην Ευρώπη», είπε στην «Κ» μόλις βγήκε από εκλογικό κέντρο. «Εβλεπα ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο από την κυβέρνηση και ότι θα οδηγούμασταν σε αδιέξοδο. Θεώρησα ότι το ΝΑΙ ήταν η λιγότερο κακή επιλογή που θα οδηγούσε σε συνεργασία».

Το κλείσιμο των τραπεζών επηρέασε κάποιους, αλλά δεν καθόρισε την τελική επιλογή τους. «Υπήρχε παγωμάρα μόλις έκλεισαν. Αλλά μετά το ξεπεράσαμε. Και την πρώτη ημέρα υπήρχαν ουρές στα βενζινάδικα αλλά μετά στη γειτονιά μας σταμάτησαν», είπε ο 64χρονος συνταξιούχος Σταύρος Κιουβρέκης που ψήφισε ΟΧΙ. Την ίδια επιλογή έκανε και ο 44χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Κώστας Αραπόγιαννης, που και αυτός ζητάει από την κυβέρνηση «κούρεμα» του χρέους και βιώσιμη συμφωνία. «Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να βγούμε από την Ευρώπη, αλλά το να αλλάξουμε νόμισμα θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες», είπε.

Ψυχοφθόρος διαδικασία

Και αν ο κ. Αραπόγιαννης είχε εδώ και ημέρες αποφασίσει τι θα υποστηρίξει, για άλλους ήταν μια δύσκολη και ψυχοφθόρος επιλογή της τελευταίας στιγμής. Η 26χρονη απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ Ασπα Μπάστα κατέληξε στο ΝΑΙ μόλις τρεις ώρες πριν πάει στην κάλπη. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω τα Μνημόνια, αλλά με το ΝΑΙ περίμενα ότι μπορεί να υπάρξουν περιθώρια για άμεση αλλαγή», είπε. Παρά την επιλογή της η αίσθησή της ήταν, όπως είπε, ότι θα επικρατούσε το ΟΧΙ. Τις προηγούμενες ημέρες αυτό διαπίστωνε σε συζητήσεις που είχε με γνωστούς και φίλους. «Μου έλεγαν ότι δεν θέλουν να παραμείνουν άνεργοι ή να περικοπούν οι μισθοί τους. Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Ισως και με πίεση στην πίεση στο τέλος βγει κάτι», είπε.

Υπέρ του ΝΑΙ τοποθετούνταν μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ο μηχανικός Χρήστος Μαρτίνος και η σύζυγός του Τζένη. Χθες, όπως είπαν στην «Κ», ψήφισαν «ΟΧΙ με βαριά καρδιά». Πήραν την τελική απόφασή τους αφού παρακολούθησαν τηλεοπτικά την τελευταία εμφάνιση και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα. «Πολύς κόσμος είχε τρομάξει με το κλείσιμο των τραπεζών και έκανε πίσω», είπε ο κ. Μαρτίνος. «Οταν ακούσαμε όμως τον πρωθυπουργό στο Σύνταγμα, μας έδωσε την εικόνα, μας ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει να κάνει με το ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή