Η τελευταία ευκαιρία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αμφιβολία ο χθεσινός θρίαμβος του ΟΧΙ πιστώνεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο δικός του λόγος έπεισε τους Ελληνες ότι το δημοψήφισμα θα του δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτεί υπό καλύτερους όρους. Τα επιχειρήματά του και οι υποσχέσεις που έδωσε αναίρεσαν τους λογικούς φόβους, οι οποίοι με κλειστές τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία σε ασφυξία, κανονικά θα έπρεπε να παραλύσουν το εκλογικό σώμα. Οσοι ψήφισαν χθες ΟΧΙ ταυτίστηκαν με τον πρωθυπουργό, που υποσχέθηκε ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ, θα πετύχουμε καλύτερη συμφωνία, και μάλιστα πολύ σύντομα: σε 48 ώρες.

Το χθεσινό αποτέλεσμα φανερώνει, ακόμη, ότι οι αντοχές μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού έχουν εξαντληθεί, αλλά καταδεικνύει επίσης ότι οι προσβολές, η σκληρή τακτική και τα ανελαστικά διλήμματα που θέτουν συχνά οι εταίροι της Ευρωζώνης έχουν εξοργίσει τους Ελληνες. Χθες η απελπισία νίκησε τον φόβο. Νίκησε τον τρόμο που γέννησαν ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων, οι κλειστές τράπεζες, οι δυστυχείς συνταξιούχοι που ξεροστάλιαζαν για 120 ευρώ, οι πιθανότητες για κούρεμα των καταθέσεων, η έλλειψη ρευστού, η οικονομία που καταρρέει. Χθες τα συναισθήματα νίκησαν τη λογική, συμβαίνει συχνά στην πατρίδα μας.

Ενα μεγάλο μέρος της δεινής θέσης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα οφείλεται δίχως άλλο στη μαζική εκροή χρημάτων που, από το 2010 έως σήμερα, γονάτισε το τραπεζικό σύστημα. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, η πιθανολογούμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ, οι εκφοβιστικές δηλώσεις ξένων και εγχώριων λαϊκιστών οδήγησαν πλήθη συμπολιτών μας να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή η φυγή, απολύτως λογική από μια πλευρά, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια απεξάρτησης από τους δανειστές. Είναι μια αλήθεια αρκετά πικρή για όλους μας, την οποία οι πολιτικοί μας αρνούνται να θίξουν μήπως και στενοχωρήσουν τους οπαδούς τους. Ανεξάρτητα από τη χρεοκοπία, τα μνημόνια και την ύφεση, αν τα χρήματα παρέμεναν στις τράπεζες, σήμερα η μοίρα μας θα ήταν καλύτερη.

Υπάρχουν, ωστόσο, και οι άλλοι Ελληνες, που παραμένουν καταθέτες. Δικά τους είναι τα δισεκατομμύρια που απέμειναν στο σύστημα. Μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι που πίστεψαν τους κυβερνήτες τους. Πολίτες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας χώρας. Αυτούς τους «εγκλωβισμένους» στην πατρίδα τους οφείλει να έχει πριν από όλους στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, όταν από σήμερα θα ξεκινήσει την προσπάθεια να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Το δημοψήφισμα τέλειωσε, ο κύβος ερρίφθη, τώρα τα λόγια δεν έχουν σημασία. Εάν ο κ. Τσίπρας αποτύχει, η δραχμή θα είναι μονόδρομος, η κατάρρευση παταγώδης. Τα χθεσινά «ωσανά» θα γίνουν κατάρες. Το 70% των ψηφοφόρων επιθυμεί να παραμείνουμε στο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή