Μέρκελ και Ολάντ: Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος

Μέρκελ και Ολάντ: Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανία και Γαλλία είναι διατεθειμένες να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα, αλλά ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, δήλωσαν χθες από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εν όψει της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με αντικείμενο την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πίσω από το κοινό μέτωπο που παρουσιάζουν Μέρκελ και Ολάντ κρύβονται σημαντικές διαφορές. «Η πόρτα για συζητήσεις παραμένει ανοιχτή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα διαμορφώσουν τη θέση τους απέναντι στις ελληνικές προτάσεις. «Πλέον εξαρτάται από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προσφέρει σοβαρές, αξιόπιστες προτάσεις ούτως ώστε να μετατραπούν αυτές σε πρόγραμμα που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη προοπτική… Τονίζω ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος», είπε ο κ. Ολάντ.

Η κ. Μέρκελ συμφώνησε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Αθήνα και ότι δεν υπάρχει χρόνος, ωστόσο διαφώνησε με τον κ. Ολάντ ως προς την ουσία. Η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει ακριβώς αυτό το νόημα, είπε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας όμως ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα σοβαρό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», Μέρκελ και Ολάντ διαφωνούν επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Η κ. Μέρκελ είναι περισσότερο επιφυλακτική, προτιμά να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι κανόνες του ESM και να εξεταστεί κατά πόσο πληροί η Ελλάδα τις προϋποθέσεις για χορήγηση νέας βοήθειας με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου. Ο κ. Ολάντ θεωρεί τη διαδικασία αυτή χρονοβόρα και πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών φοβούμενος ότι δεν επαρκεί ο διαθέσιμος χρόνος.

Προτείνει δε να «υποδειχθεί» στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να αποδεχτεί τις προτάσεις των εταίρων.

Η ελληνική κρίση δημοσίου χρέους πρέπει να επιλυθεί μια για πάντα στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, είπε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ωστόσο από το Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση υιοθετεί σκληρότερη «γραμμή», με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει ότι «αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει γρήγορα να καταθέσει μια ουσιαστική προσφορά που θα προχωράει παραπέρα απ’ όσο ήταν διατεθειμένη (να πάει) μέχρι τώρα». Κατά τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, η Ελλάδα «έως το τέλος της ημέρας, πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάρει ριζικές μεταρρυθμίσεις ή θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή