Εξόρμηση στη Βόρεια Λέσβο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τη Συκαμιά και τη Σκάλα της, ο Μόλυβος, η Πέτρα και το Μοναστήρι του Ταξιάρχη είναι μόνο μερικοί από τους «θησαυρούς» που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Στο κάστρο του Μολύβου

Η Μήθυμνα, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα η περιοχή του Μολύβου, αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού. Για να φτάσετε έως εδώ, σε απόσταση μιάμισης ώρας οδικώς από τη Μυτιλήνη, ακολουθείτε το δρόμο προς Καλλονή, ενώ, λίγα λεπτά πριν εισέλθετε στο χωριό, θα σας καλωσορίσει το «Κάστρο των Γατελούζων», που εντυπωσιάζει με την ομορφιά του. Πρόκειται για οικοδόμημα της βυζαντινής περιόδου που βρίσκεται απέναντι από τις τουρκικές ακτές και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της ανατολικής Μεσογείου. Η πρόσβαση στο κάστρο, που στη σημερινή του μορφή αποτελείται από 10 πύργους, γίνεται μέσω τριών διαδοχικών πυλών.

Σειρά έχει όμως και ο ίδιος ο γοητευτικός Μόλυβος, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός από το 1965. Αφήστε το όχημά σας στο ευρύχωρο πάρκινγκ στην είσοδο και περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα καλντερίμια του και στις παλιές γειτονιές με τα εκπληκτικά σπίτια, που ξεχωρίζουν για τα έντονα χρώματά τους. Στα γύρω στενά θα βρείτε καταστήματα με τουριστικά είδη, αλλά και πάμπολλα χαριτωμένα μαγαζιά για να απολαύσετε καφέ ή ποτό με θέα τα μικρασιατικά παράλια και φόντο το υπέροχο βυζαντινό κάστρο – τι άλλο;

Στο μέρος αυτό, που λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, υπάρχει και η Πινακοθήκη του Μολύβου με έργα καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων, ενώ εδώ λειτουργεί και το θερινό παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στη βόρεια Λέσβο, 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Συκαμιάς, στην επαρχιακή οδό Θερμής – Μήθυμνας, βρίσκεται ο Μανταμάδος. Ενα χωριό με γραφικά σοκάκια που φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα του, όπως τα λαδοτύρια και οι μυζήθρες. Γνωστό και για τα χειροποίητα κεραμικά του, στο χωριό μπορείτε να περιηγηθείτε και στα εργαστήρια των αγγειοπλαστών.

Εδώ, όμως, θα έρθετε και για έναν επιπλέον λόγο. Πρόκειται για το Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, με την ανάγλυφη εικόνα στο εσωτερικό του ναού (από τις λίγες ανάγλυφες που υπάρχουν). Στο μοναστήρι προσέρχονται οι πιστοί από όλο το νησί κάθε δεύτερη Κυριακή μετά την Ανάσταση, είτε με τα πόδια είτε καβαλώντας τα… άλογά τους, για το ξεχωριστό πανηγύρι που διοργανώνεται εδώ.

Κολύμπι τριγύρω

Η πιο ωραία παραλία με αμμουδιά στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται στην Πέτρα. Εδώ θα βρείτε οργανωμένα σημεία με ομπρελοξαπλώστρες και σέρβις πλάι στο κύμα. Η Πέτρα δεν είναι τόσο διάσημη όσο ο διπλανός Μόλυβος, όμως τα σοκάκια της και τα μαγαζιά μπροστά στη θάλασσα θα σας εντυπωσιάσουν εξίσου.

Στα 3 χιλιόμετρα περίπου από την Πέτρα θα βρείτε και την Αναξο, μια παραλία με πεντακάθαρα νερά και μαγευτική θέα προς τον Μόλυβο.

Στην αμμώδη οργανωμένη παραλία του Μολύβου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας μαζί με καφέ, κοκτέιλ ή ό,τι άλλο θελήσετε από τα beach bars που υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας.

Στα ανατολικά λειτουργεί επίσης δημοτικό κάμπινγκ και εκεί βρίσκεται η παραλία της Εφταλούς, η οποία κάθε χρόνο παίρνει γαλάζια σημαία και μαγνητίζει τους επισκέπτες με τα καθαρά νερά της. Στην Εφταλού λειτουργούν και ιαματικά λουτρά.

Στο δρόμο από Μόλυβο προς Μανταμάδο, τέλος, θα βρείτε τα Τσόνια, την αμμουδερή παραλία της Κλειούς που ζωντανεύει και το βράδυ χάρη στο beach bar της, ενώ φημίζεται (μέρα-νύχτα) για τις ψαροταβέρνες της.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή