Σόιμπλε: Η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη για την Ελλάδα

Σόιμπλε: Η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη για την Ελλάδα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση για την Ελλάδα και για τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι για τους ανθρώπους στις άλλες χώρες».

«Αύριο έχουμε Eurogroup. Μπορεί εκεί να ακούσουμε από τον Έλληνα συνάδελφο τι έχουν να μας προτείνουν, μετά την απόφαση στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία, μετά την συνάντηση με τους ομολόγους του από την Πολωνία και την Γαλλία, στο πλαίσιο της συνάντησης της «Ομάδας της Βαϊμάρης». «Δεν μπορώ να σχολιάσω μια πρόταση που δεν έχω λάβει. Δεν έκανα ούτε χθες σχόλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υπάρχει το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι σεβόμαστε την απόφαση, αλλά, όπως είχαμε πει, η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη για την Ελλάδα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την προσωπική του σχέση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν υπήρχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα και δεν θα υπάρξει ούτε μετά τη δήλωσή του ότι δεν είναι πια υπουργός Οικονομικών». Υπήρχε διαφωνία επί της ουσίας, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι για τον οποιοδήποτε διάδοχό του δεν θα είναι εύκολο να βρει λύση με τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τα δύσκολα προβλήματα στη χώρα του.

Ερωτηθείς σχετικά με την «συμμετοχή» του στην εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το δημοψήφισμα αφορούσε την απόφαση του ελληνικού λαού για ένα ερώτημα σχετικά με την Ελλάδα σε μια δύσκολη κατάσταση και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση για την Ελλάδα και για τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι για τους περισσότερους σε άλλες χώρες». Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε ότι τον ενόχλησε η καμπάνια: «Είμαι στην πολιτική αρκετό καιρό ώστε να μην εντυπωσιάζομαι εύκολα από το τι γράφουν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά ΜΜΕ. Με όλο τον σεβασμό, το δημοψήφισμα δεν αφορούσε κάποια προσωπικότητα εκτός Ελλάδος. Είμαι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης επειδή εξελέγην από τους ψηφοφόρους στην Γερμανία», κατέληξε.

Μόνη βάση διαπραγμάτευσης η συνθήκη του ESM

«Βάση για οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί η συνθήκη του ESM. Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση είναι δυνατή η βοήθεια για την Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ και τόνισε ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις 30 Ιουνίου.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα. Η Συνθήκη προβλέπει σαφώς ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές. Το να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, δεν είναι νομικά δυνατό», σημείωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην επιστολή της 30ής Ιουνίου εξήγησε: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει. Και τουλάχιστον όχι κάποιο που να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης και τη θέση του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να ελέγχει τη χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας και να βγάζει τα συμπεράσματα για την βιωσιμότητα του χρέους. «Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό. Στην Ευρώπη, όμως, επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση τής έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε καν να συνεχίσουμε να συζητούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup. «Στην Ευρώπη επιλέξαμε τον άλλο δρόμο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου ήταν στο πλαίσιο του EFSF, τώρα στο πλαίσιο του ESM, που προβλέπει τη σύνδεση με όρους. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση, την οποία επεξεργαστήκαμε από κοινού με το ΔΝΤ και την ακολουθήσαμε επιτυχώς τα τελευταία χρόνια. Και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσουμε τώρα αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή