Ευ. Τσακαλώτος: «Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί μη βιώσιμη λύση»

Ευ. Τσακαλώτος: «Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί μη βιώσιμη λύση»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νομίζω ότι μπορεί κάτι να αλλάξει στην Ευρώπη» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος ανέφερε ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχαμε καλά και κακά μηνύματα και πώς «θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα, να πάρουμε την εντολή του λαού για κάτι καλύτερο». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί μη βιώσιμη λύση.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι έχει μεγάλο τρακ και αγωνία, καθώς δεν παίρνει «αυτή τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της ιστορίας».

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί μετά από πέντε χρόνια κρίσης και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Ενας λαός που έχει υποφέρει πάρα πολλά, έχει χάσει το 25% των μισθών τους, έχουν μειωθεί οι συντάξεις με τις οποίες συντηρούν τα εγγόνια, ότι αυτός ο λαός παρόλη την πίεση και την κατάσταση στις τράπεζες, παρόλα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, παρόλο όλες τις πιέσεις στο χώρο δουλειάς, αντιστάθηκε και είπε ότι αξίζει αυτός ο τόπος κάτι καλύτερο» όπως είπε και πρόσθεσε ότι η ψήφος του «είχε ταξικά χαρακτηριστικά».

Παράλληλα, υποστήριξε πώς «αυτοί οι άνθρωποι είπαν ότι εμείς θέλουμε να εμπιστευτούμε μία κυβέρνηση που θα δώσει βιώσιμη λύση» και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο έργο του απερχόμενου υπουργού, κ. Γ. Βαρουφάκη. «Σε αυτό το σημείο δεν θα είχαμε φθάσει χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν θα μπορούσε άλλος υπουργός να είχε αναλάβει τη θέση και να μιλά πλέον όλη η Ευρώπη και ο πλανήτης για τη βιώσιμη λύση και ότι αυτό που ζητάν από αυτή τη χώρα δεν μπορεί να γίνει» ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι «νομίζω όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω ότι θα μπορώ να συνεχίσω αυτό το έργο, ότι θα είναι δίπλα μου».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι με τον κ. Τσακαλώτο έχουμε κοινή διάγνωση του προβλήματος και κοινός στόχος μας είναι το σπάσιμο του ανατροφοδοτούμενου κύκλου της ύφεσης.

Το βιογραφικό του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Κεντ (Βρετανία) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και από το καλοκαίρι του 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ιούλιο του 2013, μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε διατελέσει μέλος και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Επίσης, είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δραστηριότητα και είχε διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Μαζί με το Χρήστο Λάσκο έχει συγγράψει το βιβλίο

"Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός" (εκδόσεις ΚΨΜ).

Το Μάιο του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, καθώς και στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου του 2012, και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια με το ψηφδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2015 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τομέα ευθύνης των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή