Νέο επεισόδιο στη χρεοκοπία της Αργεντινής

Νέο επεισόδιο στη χρεοκοπία της Αργεντινής

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντίον των τραπεζών αναδόχων στην πρόσφατη έκδοση ομολόγων του Μπουένος Αϊρες και συγκεκριμένα κατά της Deutsche Bank στρέφονται τώρα τα hedge funds που βρίσκονται σε παρατεταμένη νομική διαμάχη με την Αργεντινή από την πτώχευσή της το 2001. Δεν έχουν συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων τους στις δύο αναδιαρθρώσεις του αργεντίνικου χρέους το 2005 και το 2010 και διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο.

Στόχος τους στη νέα αυτή φάση της διαμάχης είναι να ελαχιστοποιήσουν τις δυνατότητες της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από αγορές εκτός της εγχώριας ώστε να την εξαναγκάσουν να καταβάλει τα 1,7 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων τους. Μολονότι έχουν αγοράσει αυτά τα ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές όταν η χώρα τελούσε υπό πτώχευση, έχουν τη στήριξη του αρμόδιου αμερικανικού δικαστηρίου που έχει καλέσει την Αργεντινή να αποπληρώνει τα funds και όσο δεν το κάνει την εμποδίζει να αποπληρώσει όσους ομολογιούχους της έχουν συναινέσει σε «κούρεμα» των δικών τους ομολόγων. Ετσι το τελευταίο επεισόδιο της μακροχρόνιας αναμέτρησης ήταν η αγωγή που υπέβαλαν κατά της Deutsche Bank τα hedge funds υπό την καθοδήγηση του NML Capital, θυγατρικής της Elliott Management του Πολ Σίνγκερ. Η σχετική δικαστική κλήτευση καλεί τη γερμανική τράπεζα να παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα για να εξακριβωθεί αν έχει διαρθρώσει τα ομόλογα «κατά τρόπο που παρακάμπτει κάθε νομική διαδικασία σχετική με τη δυνατότητα των πιστωτών της Αργεντινής να διεκδικήσουν αποζημίωση». Το θέμα αφορά έκδοση ομολόγων αξίας 1,4 δισ. δολαρίων, των λεγόμενων Bonar 2024, που εξέδωσε τον Απρίλιο το Μπουένος Αϊρες και υπόκεινται στην εγχώρια νομοθεσία. Η Deutsche Bank Argentina ήταν ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανέλαβαν εντολές πώλησης ομολόγων για λογαριασμό ξένων επενδυτών. Στην περίπτωση αυτή η έκδοση ομολόγων εμπίπτει στην ίδια νομοθεσία που δίνει προτεραιότητα στα εν λόγω hedge funds.

Το Μπουένος Αϊρες είχε αποπειραθεί να εκδώσει αντίστοιχα ομόλογα αξίας τουλάχιστον δύο δισ. δολ. τον Φεβρουάριο. Τότε προσέκρουσε στην παρέμβαση του δικαστή Τόμας Γκρίεζα που ζήτησε από τις δύο εμπλεκόμενες τράπεζες, τις Deutsche Bank και JPMorgan, να παρουσιάσουν τα σχετικά έγγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή