Βαρκελώνη των πολιτών, όχι των επισκεπτών

Βαρκελώνη των πολιτών, όχι των επισκεπτών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΠΑΝΙΑ. Η Αντα Κολάου είναι 41 ετών και από τις 13 Ιουνίου είναι η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης. Ηδη από τις πρώτες μέρες της θητείας της, φρόντισε να δείξει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Αντα Κολάου είναι ένας άνθρωπος της κρίσης, που ενσαρκώνει τη φιλοσοφία της μετα-πολιτικής όπως την νοεί η ριζοσπαστική Αριστερά των κινημάτων και των πολιτών. Πρόσφατα, η Αντα Κολάου, μετά μία σειρά κινήσεων εντυπωσιασμού, έθεσε στο στόχαστρο και την τουριστική βιομηχανία της πόλης.

Η Βαρκελώνη είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη μαζί με το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βενετία και το Αμστερνταμ. Η θεαματική ανάπτυξη της πόλης μετά το 1992 έφερε τεράστιο αριθμό επισκεπτών, που είναι πλέον υπερπολλαπλάσιοι του τοπικού πληθυσμού, αφήνοντας πάνω από 12 δισ. ευρώ τζίρο στην πόλη. Ο τουρισμός συντηρεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο υπάρχει κριτική κυρίως από ομάδες πολιτών, καθώς και από την Αριστερά, που θεωρούν ότι η πόλη έχει παραδοθεί στους τουρίστες. Αυτό το πνεύμα εκφράζει τώρα σε θεσμικό επίπεδο η Αντα Κολάου, που δηλώνει με έμφαση ότι «η Βαρκελώνη δεν θα καταντήσει Βενετία», εννοώντας ότι στη Βενετία οι μόνιμοι κάτοικοι υποχωρούν προς όφελος των τουριστικών υποδομών. Ηδη, υπάρχει μια ολόκληρη επιχειρηματολογία από θεωρητικούς και δημοσιογράφους (και όχι από ανθρώπους της αγοράς) που υποστηρίζει ότι η Βαρκελώνη του μεγάλου μπουμ είναι ένα κουρασμένο μοντέλο με πολλά προβλήματα. Η δημοσιογράφος Μάρτα Μονεδέρο υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης αστικού ιστού έχουν πλέον ατονήσει. Στο βιβλίο, που επιμελήθηκε, με τίτλο «Το όνειρο της Βαρκελώνης: Μια πόλη για να ζήσεις ή για να επισκεφθείς;», η Μαρία Μονεδέρο μαζί με την επίσης δημοσιογράφο Νούρια Κουαδράδο, έκαναν μεθοδολογική έρευνα με ερωτηματολόγιο σε κατοίκους της πόλης. Διαπίστωσαν τεράστιες μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού, καθώς το 17% των κατοίκων έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα και το πρόβλημα με τους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλο. Αυτή η ανάγνωση της πόλης ταιριάζει πολύ στην κοσμοθεωρία της Αντα Κολάου, που θέλει να αλλάξει το ύφος της Βαρκελώνης. «Η Βαρκελώνη δεν θα μετατραπεί σε θεματικό πάρκο», δήλωσε πρόσφατα.

Αγνοώντας την οικονομία της αγοράς και τον τουριστικό κλάδο, η δήμαρχος υποστήριξε ηθικά την κατάληψη ομάδας υποστηρικτών αστέγων σε υπό ανέγερση ξενοδοχείο στην περιοχή Γράθια. Η κατάληψη έληξε έπειτα από τρεις μήνες, αλλά η δήμαρχος δήλωσε πως θα επιβάλει αυστηρά κριτήρια για την έκδοση αδειών για νέα ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα ανάλογα με το τι μπορεί να απορροφήσει κάθε γειτονιά. Ο τουριστικός φόρος, που ενισχύει την προώθηση του τουρισμού στην πόλη, θα διοχετεύεται εφεξής σε βασικές υποδομές στις γειτονιές που επηρεάζονται από μεγάλα κύματα τουριστών. Καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες, ιδίως των κρουαζιερόπλοιων, συνωστίζονται στα πιο προβεβλημένα αξιοθέατα, θα υπάρχει προσπάθεια διασποράς και σε άλλα σημεία της πόλης. Η Αντα Κολάου υποστηρίχθηκε από συνασπισμό δυνάμεων υπό την ομπρέλα των Ποδέμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή