Το μοναδικό πλεόνασμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως κάποιοι θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αυτή την ώρα. Αφορά, όμως, πολλούς και για πολλούς λόγους.

Πρόκειται για τις διάφορες εκδηλώσεις πολιτισμού που δέχονται επίσης πλήγμα από την ιδιαίτερα κρίσιμη και περίπλοκη κατάσταση που ζει τις τελευταίες μέρες η χώρα.

Ακυρώσεις δεν υπήρχαν μόνον την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει του δημοψηφίσματος. Οι ακυρώσεις, οι ματαιώσεις και οι αναβολές εκδηλώσεων συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, με διαφαινόμενη την προοπτική να εξακολουθήσουν όσο συνεχίζεται το πρόβλημα ρευστότητας. Γιατί ποιος θα διαθέσει, με άνεση και χωρίς να το σκεφτεί, 10 ή περισσότερα ευρώ, όταν πρέπει να ζήσει μόνον με τα 50 –πλέον– ευρώ που δίνουν οι περισσότερες τράπεζες. Η αύξηση της ζήτησης, όπως καταγράφεται σε άλλα ρεπορτάζ, αφορά κυρίως τις κονσέρβες, το γάλα εβαπορέ και τα τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Ο πρώτος λόγος, λοιπόν, που συνεχίζονται οι ακυρώσεις είναι η έλλειψη θεατών. Η ακύρωση πλήττει, ασφαλώς, τους καλλιτέχνες τής κάθε εκδήλωσης ή παράστασης που αναβάλλεται, και γιατί δεν καταφέρνουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (αμελετητέο στην προκειμένη περίπτωση αυτό) και γιατί μένουν κι αυτοί χωρίς έσοδα. Προστίθενται, δηλαδή, στην ατελείωτη αλυσίδα των ανθρώπων που έχουν όλο και λιγότερη δουλειά ή καθόλου δουλειά…

Πλήττεται, όμως, και το κοινό, το οποίο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο μένει με τις σκέψεις του, τις αγωνίες του και την τηλεόραση.

Η ιστορία των ακυρώσεων άρχισε από την επομένη της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, αργά το βράδυ της 26ης Ιουνίου. Από την επόμενη μέρα άρχισαν τα δελτία Τύπου, τα οποία ενημέρωναν τους συντάκτες του πολιτιστικού ρεπορτάζ για το τι ακυρώνεται, τι αναβάλλεται, τι μετατίθεται. Και δυστυχώς είναι πλέον οι περισσότερες εκδηλώσεις. Με τις πληροφορίες να λένε ότι θα συρρικνωθούν και οι περιοδείες αρκετών από τις θεατρικές παραστάσεις.

Σκεφτόμουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού, εκ των πραγμάτων, έχει δεμένα τα χέρια αυτή τη στιγμή και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τίποτα. Μπορεί, ωστόσο, να ανακουφίσει, και ταυτοχρόνως μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τους εξαιρετικά ταλαιπωρημένους πολίτες αυτής της χώρας. Χωρίς να χρειαστεί ούτε ΕΣΠΑ, ούτε πρόσθετα έξοδα.

Ποιο είναι το μοναδικό πλεόνασμα που διαθέτει αυτό το διάστημα η Ελλάδα; Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία. Εχουμε πολλά και υπέροχα μουσεία, έχουμε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, των οποίων την ύπαρξη αγνοούν πολλοί Ελληνες.

Σκέφτομαι ότι ένα δελτίο Τύπου που θα έφτανε τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Πολιτισμού, με την είδηση ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα έχουν ελεύθερη είσοδο για τους Ελληνες πολίτες θα ήταν πολλαπλώς ευχάριστη είδηση. Από τις πιο ευχάριστες. Γιατί εδώ που φτάσαμε χρειάζεται και τόλμη και φαντασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή