Η αναγκαία αποπομπή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο πειστικό διαπραγματευτικό όπλο του Αλέξη Τσίπρα έναντι των εταίρων στη δραματική φάση που βρισκόμαστε δεν είναι το «Οχι» στο έτσι κι αλλιώς θολό ερώτημα που τέθηκε στο δημοψήφισμα και το οποίο, άλλωστε, ανατρέπεται από την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους.

Δεν είναι ούτε η μεταστροφή προς την εθνική συνεννόηση που εκπέμπει η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που, επιτέλους, συγκλήθηκε, έστω και στο «και πέντε».

Είναι η αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο μέχρι χθες αλαζονικός υπουργός Οικονομικών συγκρούστηκε με τους πάντες. Οχι μόνο δεν διαπραγματεύθηκε προς όφελος της χώρας, αλλά γελοιοποίησε τη διαδικασία και, τελικά, οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Τολμώ να πω ότι παρέσυρε και τον πρωθυπουργό. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αλλά και οι αρμόδιοι τεχνοκράτες δεν μπορούσαν να συνεργασθούν μαζί του.

Ο εκκεντρικός πρώην υπουργός Οικονομικών είναι αρκετά ευφυής ώστε να αντιλαμβάνεται ότι με τις ενδυματολογικές υπερβολές δεν προωθούσε τα συμφέροντα της Ελλάδας. Οι συνεχείς συνεντεύξεις που έδινε σε ελληνικά και, κυρίως, σε ξένα μέσα ενημέρωσης είχαν ως κύριο άξονα την προσωπική προβολή του. Σήμερα εξαργυρώνει τη δημοτικότητά του με την προώθηση των βιβλίων του. Ο ατζέντης του τον περιγράφει ως τον πιο άνετο, χαρισματικό, καταπληκτικό και έξυπνο υπουργό Οικονομικών όλων των εποχών. Ο ναρκισσισμός ξεχειλίζει.

Αυτό, όμως, που πραγματικά προξενεί εντύπωση είναι ο λαϊκός ενθουσιασμός με τον «άνθρωπο που ήθελε να γίνει βασιλιάς», ο οποίος, αν η χώρα είναι τυχερή και οι εταίροι τη διατηρήσουν στη ζωή, πράγμα καθόλου βέβαιο, θα είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την έξοδό της από το πρόγραμμα, τις μειώσεις εισοδημάτων και τις αυξήσεις φόρων που θα ακολουθήσουν.

Η Ελλάδα πέφτει θύμα της πλήρους αναξιοπιστίας του ανθρώπου που την εκπροσωπούσε επί έξι μήνες στα κρίσιμα Eurogroup όπου κρινόταν το μέλλον της. Σε κάθε συνεδρίαση η θέση της αντί να βελτιώνεται, επιδεινωνόταν.

Είναι πλέον σαφές ότι η μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη επέτεινε την κρίση, η οποία τώρα περνάει στην πιο άσχημη φάση της. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι ελλείψεις αγαθών θα εντατικοποιηθούν, ακόμη και στα πιο βασικά, όπως στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Οι περιορισμοί κεφαλαίων θα συνεχιστούν, η ρευστότητα θα εξανεμισθεί και θα επιδεινωθεί η στάση πληρωμών που καταγράφεται. Η χώρα διολισθαίνει και πάλι σε ύφεση, και μάλιστα βαθιά. Η ανεργία αυξάνεται και η φτώχεια μεγαλώνει.

Η αποπομπή του κ. Βαρουφάκη και ο τερματισμός της συγκρουσιακής στάσης έναντι των εταίρων, έστω και την ύστατη ώρα, ήταν αναγκαία. Ισως έρχεται πολύ αργά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή