Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αποφοίτησης του PIERCE

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αποφοίτησης του PIERCE

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα πρέπει να μάθετε να λέτε: εν οίδα, ότι ουδέν οίδα»

Ο Anthony Kronman, πρώην κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Yale, προτρέπει τους αποφοίτους του Γυμνασίου και Λυκείου του Αμερικανικού Κολλεγίου PIERCE να ακολουθήσουν τη σωκρατική σκέψη, κατά την τελετή αποφοίτησης της τάξης του 2015.

Περισσότεροι από 700 καλεσμένοι βρέθηκαν την Κυριακή 28 Ιουνίου στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος για να παρακολουθήσουν την τελετή αποφοίτησης του PIERCE – The American College of Greece. Μετά από έξι χρόνια, 126 μαθητές αποχαιρέτησαν το σχολείο τους, ενώ καθηγητές, γονείς και φίλοι ήταν παρόντες για να τους ευχηθούν καλή τύχη και επιτυχία στα επόμενα βήματά τους. Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. David G. Horner, καλωσόρισε τους τελειόφοιτους και τους προσκεκλημένους στην τελετή και δήλωσε πίστη σε αυτή τη νέα γενιά αποφοίτων, που, με το διανοητικό της σθένος και την κοινωνική ευαισθησία, μπορεί να προσφέρει στη χώρα ένα νέο, καλύτερο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν ακαδημαϊκά βραβεία, ενώ την ομιλία αποφοίτησης απηύθυνε ο Anthony Kronman, μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, με μακρόχρονη θητεία ως κοσμήτορας και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Yale.

Στην ομιλία του, ο Anthony Kronman εξήρε την έννοια της συνεχούς αναζήτησης υπό την σωκρατική έννοια. «Οι αποψινοί τελειόφοιτοι και οι οικογένειες τους θα χρειαστούν σθένος και φαντασία. Μια μέρα όμως, μετά από χρόνια, εάν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ίσως μπορέσουν να πουν αυτό που μόνο μεγάλοι πατριώτες έχουν πει: Πετύχαμε ώστε η φλόγα της Ελλάδας, που φώτισε τη Δύση για χιλιετίες, να λάμψει ξανά στα μάτια όλου του κόσμου.

Για να το επιτύχουν θα απαιτηθεί μια υγιής δόση Σωκρατισμού… Θα πρέπει να βρουν τη δύναμη να δηλώσουν ότι η οικονομική και πολιτική κατάσταση που τους κληροδότησαν οι γονείς και οι καθηγητές τους δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή χωρίς ερωτήσεις αλλά, αντίθετα, να την επαναπροσδιορίσουν, από μηδενική βάση… Θα πρέπει να μάθουν να λένε, όπως ο Σωκράτης, ότι είμαστε οι σοφότεροι διότι γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε», είπε προτρέποντας τους τελειόφοιτους να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε στην αποφοιτούσα τάξη επιτυχία στη διπλή της αποστολή: «Να βρουν το δρόμο για τους ίδιους και την πολυαγαπημένη τους πατρίδα, η οποία, σήμερα, όπως και τότε, παραμένει η χώρα της αναζήτησης, τόσο για σας όσο και για μένα, έναν επισκέπτη από τα ξένα, που αγάπησα τον Σωκράτη όταν ήμουν κι εγώ δεκαεπτά χρονών».

Στον χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του PIERCE, Olga Julius, μίλησε για τα εφόδια που έχει δώσει το PIERCE στους τελειόφοιτους, λέγοντας: «Αυτό μάθατε στο PIERCE: “Non ministrari, sed ministrare” (να υπηρετείτε και να μην υπηρετείστε). Όλα αυτά που διδαχθήκατε είναι κλειδωμένα μέσα σας. Εύχομαι να συνεχίσετε να είστε δημιουργικοί, να ονειρεύεστε και να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος απένειμε ακαδημαϊκά βραβεία στους αποφοίτους. Το Βραβείο του Προέδρου απονεμήθηκε στην Κατερίνα Ψιλοπούλου για την άριστη επίδοσή της στην αγγλική γλώσσα. Το Βραβείο Minnie Mills, προς τιμή της διευθύντριας που υπηρέτησε το PIERCE για περισσότερα από 40 χρόνια, απονεμήθηκε στον μαθητή που αποτέλεσε υπόδειγμα ηγεσίας στη σχολική κοινότητα, τον Γεώργιο Βέργο. Τα βραβεία ακαδημαϊκής επίδοσης απονεμήθηκαν στους τελειόφοιτους που συγκέντρωσαν την πρώτη και δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία, Valedictorian και Salutatorian αντίστοιχα. Valedictorians για την φετινή τάξη ήταν ο Αργύριος Πατίκος με μέσο όρο 19,7 (συμπεριλαμβάνοντας την βαθμολογία των πανελλαδικών εξετάσεων) και η Εύα Παρίση με μέσο όρο 19,9, ενώ Salutatorians με μέσο όρο 19,5 ανακηρύχθηκαν οι: Μαρία Ειρήνη Παππά, Σενάντα Καρμάι, Χαρίσιος Λιούτας και Αγγελική Συκιώτη. Αμέσως μετά, απονεμήθηκε το βραβείο Harvard Prize Book στον μαθητή της Β’ Λυκείου που έχει διακριθεί σε πλήθος σχολικών δραστηριοτήτων, τον Βασίλειο Μπενόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το PIERCE είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που απονέμει το συγκεκριμένο βραβείο και, όπως προβλέπεται, το βραβείο και το όνομα προτείνονται και εγκρίνονται από το Harvard University.

 Ο τελειόφοιτος Αντώνης Μπελεγρίνος απηύθυνε λόγο στους συναποφοίτους του στα ελληνικά,  λέγoντας: «Ο Αλμπέρ Καμύ είπε ότι κάθε νέα γενιά νομίζει ότι είναι προορισμένη να φτιάξει τον κόσμο. Αλλά η αποστολή της είναι, ίσως, πιο σπουδαία, πρέπει να εμποδίσει τον κόσμο να χαλάσει. Αυτό, το δεύτερο χρέος μας, είναι αντικειμενικά πιο δύσκολο από το πρώτο… Έχουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε τις μεγάλες αξίες και τα ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά, διότι αυτές αποτελούν έμπνευση για τον άνθρωπο και τον βοηθούν να ξεπεράσει τον πεπερασμένο εαυτό του».

Η Κατερίνα Ψιλοπούλου απηύθυνε λόγο στα αγγλικά, προτρέποντας τους συμμαθητές της και αυριανούς συνεργάτες να ακολουθήσουν το όνειρό τους χωρίς συμβιβασμούς. «Ο Steve Jobs είπε ότι ο μόνος τρόπος να καταφέρεις σπουδαία πράγματα είναι να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις… Πάνω απ’ όλα, μην συμβιβαστείτε. Μην θυσιάσετε τα όνειρά σας, μην αφήσετε τα σύννεφα της αμφιβολίας να σας αποπροσανατολίσουν… Μην αφήσετε κανέναν να σας στερήσει τον ενθουσιασμό και τον ζήλο σας. Μην καταδικάσετε τον εαυτό σας στη ρουτίνα 9-5», υποστήριξε και έκλεισε τον λόγο της λέγοντας: «Σε κάθε στιγμή αμφιβολίας, θυμηθείτε: υπάρχει μία πυξίδα μέσα σας που σας οδηγεί και μια φωτιά που θα συνεχίσει να καίει σε όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού».

Ακολούθησε η απονομή των απολυτηρίων και των διπλωμάτων της αγγλικής γλώσσας. Σε κλίμα συγκίνησης, οι γονείς, οι φίλοι και οι καθηγητές των τελειόφοιτων, τους χάρισαν το πιο δυνατό χειροκρότημα στο κατάμεστο θέατρο του PIERCE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή