Νεκρός άτυχος μετανάστης στη σήραγγα της Μάγχης

Νεκρός άτυχος μετανάστης στη σήραγγα της Μάγχης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΒΕΡ/ΚΑΛΑΙ. Η απελπισμένη προσπάθεια των προσφύγων και των μεταναστών που στρατοπεδεύουν στο Καλαί να περάσουν στην άλλη όχθη της Μάγχης απέβη χθες, για μία ακόμη φορά, θανατηφόρα για μετανάστη που επιχείρησε να επιβιβαστεί σε εμπορική αμαξοστοιχία. Η κυκλοφορία εμπορικών τρένων στη σήραγγα της Μάγχης διεκόπη, ενώ τα επιβατικά τρένα συνέχισαν να κινούνται με καθυστερήσεις.

«Περίπου 400 άτομα έφθασαν και πολιόρκησαν τη σήραγγα, όπως κάνουν σχεδόν κάθε νύχτα», δήλωσε ο Γάλλος αστυνομικός, Ζιλ Ντεμπόβ. «Ενας κατόρθωσε να ανέβει σε εμπορική αμαξοστοιχία, αλλά δυστυχώς έπεσε χάνοντας τη ζωή του», συμπλήρωσε.

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν καταλύσει σε πρόχειρους καταυλισμούς γύρω από το Καλαί, αναζητώντας ευκαιρία να περάσουν στη Βρετανία. Εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται τη σήραγγα είπε ότι, μόλις έγιναν αντιληπτοί οι μετανάστες, τέθηκαν αμέσως σε ισχύ τα μέτρα ασφαλείας, το τρένο σταμάτησε και εντοπίστηκε ο νεκρός. «Αυτό το τελευταίο πολύ θλιβερό περιστατικό σχετίζεται ευθέως με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία. Η κυβέρνηση πρέπει να ελέγξει την κατάσταση πριν έχουμε επανάληψη του θλιβερού περιστατικού».

Η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» έγραψε ότι πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο άνδρα που προσπαθεί να περάσει στη Βρετανία μέσα σε 15 ημέρες, καθώς νεαρός από την Ερυθραία είχε σκοτωθεί προσπαθώντας να ανέβει σε τρένο στον γαλλικό σταθμό Κοκέλ.

Ο βρετανικός «φράχτης»

Η Βρετανία έχει στείλει στο Καλαί φράχτη μήκους 3 χιλιομέτρων και ύψους 2,75 μέτρων, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Ο φράχτης χρησιμοποιείται για να εμποδίσει την πρόσβαση στις εισόδους της σήραγγας, αλλά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν υπερπηδήσει πάρα πολλά εμπόδια, προκειμένου να φθάσουν στο Καλαί, και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν γνώμη.

«Εφυγα από τη χώρα μου γιατί κινδύνευε η ζωή μου. Εφτασα εδώ. Δεν ξέρω πού να πάω, αλλά όχι εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο 25χρονος Αμάν από την Ερυθραία.

Στην ερώτηση «γιατί στην Αγγλία;» απάντησε: «Μου είπαν ότι εκεί είναι καλύτερα».

Η οικονομία της Βρετανίας ξεπέρασε τη γαλλική και είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. μετά τη Γερμανία, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα είναι διπλάσιοι φέτος στη Βρετανία απ’ ό,τι στη Γαλλία. Επίσης, οι αιτούντες άσυλο στη Βρετανία έχουν καλύτερη μεταχείριση από ό,τι στη Γαλλία. «Στην Αγγλία, αν υποβάλουν αίτηση ασύλου, τους δίνεται στέγη, αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν», διευκρίνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Σπίτι του Μετανάστη», Κριστιάν Σαλομέ.

«Στη Γαλλία υποβάλλουν αίτηση ασύλου και επιστρέφουν σε μια παραγκούπολη».

Επίσης, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες προτιμούν τη Βρετανία γιατί μιλούν αγγλικά ή γιατί έχουν ήδη συγγενείς και φίλους στη χώρα αυτή.

Από την άλλη πλευρά, στη Βρετανία όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου απαγορεύεται να εργαστούν. Επίσης, όσοι ελπίζουν ότι θα βρουν «μαύρη» εργασία έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η εργασία χωρίς έγγραφα στη Βρετανία είναι αδίκημα και οδηγεί σε κατάσχεση μισθού.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει ευνοήσει εργοδότες στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου μισθό σε μετανάστες που δεν διαθέτουν έγγραφα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή