Χωρίς προτάσεις στο Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος

Χωρίς προτάσεις στο Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Μπορεί η παρουσία του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου να προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στο τραπέζι του Eurogroup και να έριξε τους οξυμμένους τόνους που είχε δημιουργήσει ο κ. Γ. Βαρουφάκης, αλλά το γεγονός ότι ο Ελληνας υπουργός προσήλθε στο Eurogroup χωρίς προτάσεις ή νέο αίτημα για νέα χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προκάλεσε σύγχυση και απογοήτευσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει σύντομα και εγγράφως τις προτάσεις της Αθήνας.

Από το πρωί χθες οι υπουργοί περίμεναν το αίτημα για τον ESM αλλά και περίγραμμα προτάσεων από την ελληνική πλευρά για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης νέου προγράμματος από την αρχή. Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε γενικά και προφορικά το περίγραμμα της συμφωνίας. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία για νέα αίτηση για χρηματοδότηση από τον ESM. Η διαδικασία περιέχει πολλά βήματα και ακούγεται χρονοβόρα, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν στην «Κ» ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεσα αν όλες οι πλευρές αποδείξουν αποφασιστικότητα. Οπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά το πέρας της συνεδρίασης, μόλις κατατεθεί η ελληνική πρόταση θα ζητήσει o ίδιος από τους θεσμούς να διερευνήσουν, όπως ορίζει η συνθήκη του ESM, την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και το κατά πόσον αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη. Από το πόρισμα των θεσμών θα κρίνει το Eurogroup αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Στην περίπτωση θετικής απόκρισης και αφού εγκριθεί από ορισμένα κοινοβούλια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών για το νέο πρόγραμμα και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο ΕSM θα κάνει την τελική πρόταση του προγράμματος, η οποία με τη σειρά της θα εγκριθεί πρώτα από το Eurogroup και μετά από τα εθνικά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού.

Κατά τη διάρκεια του Εurogroup, o κ. Τσακαλώτος ζήτησε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της χώρας έως το τέλος του μήνα. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από πρόγραμμα του ESM με όρους και προϋποθέσεις. Ομως αυτό που εξετάζεται, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι να δοθούν τα κέρδη από την παρακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (SMP) του 2014 και 2015, αξίας 3,4 δισ., για να μπορέσει να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Ιουλίου. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα πρέπει να ψηφιστούν κάποια προαπαιτούμενα, ενώ σημείωναν ότι το θέμα του χρέους δεν ετέθη από τον Ελληνα υπουργό.

Ενδεικτική του κλίματος που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ χθες το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο» να χαρακτηρίζει η Αθήνα «τρομοκράτες» τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Κομισιόν, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και απέναντι στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα, παρότι, όπως δήλωσε, σέβεται το αποτέλεσμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή