Ολάντ: «Το διακύβευμα η θέση της Ελλάδας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη»

Ολάντ: «Το διακύβευμα η θέση της Ελλάδας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι καθαρά ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Όπως εξήγησε, το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη ενώ πρόσθεσε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μάλλον διετές – ανέφερε ωστόσο ότι αν οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Είπε επίσης ότι αύριο το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διάρκειας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες. Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες – προσέθεσε ωστόσο, πως από την άλλη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου. Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό.

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα είπε ότι «είναι ανεξάρτητη και πήρε μια απόφαση που συνάδει με την αποστολή της και τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζω όμως ότι μέχρι την Κυριακή και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις θα διασφαλίσει τη ρευστότητα για την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή