Δάκρυα μνήμης για την 7η Ιουλίου

Δάκρυα μνήμης για την 7η Ιουλίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βρετανική πρωτεύουσα τίμησε χθες τη μνήμη των 52 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τετραπλή επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών στον υπόγειο και στα λεωφορεία του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου 2005. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε εκδηλωθεί δύο χρόνια μετά την αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ και μόλις 24 ώρες μετά την ανάθεση στο Λονδίνο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Οι χθεσινές τελετές μνήμης στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου και στο Χάιντ Παρκ ολοκληρώθηκαν σε κλίμα συγκίνησης, καθώς συγγενείς, φίλοι και συνεπιβάτες των νεκρών τίμησαν τα θύματα. Παρούσα ήταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο τότε πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, με τη σύζυγό του, Σέρι. Οι επιθέσεις του Λονδίνου ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές της πολυετούς θητείας του Μπλερ.

Το τραγικό χρονικό

Το πρωί της 7ης Ιουλίου 2005, τέσσερις νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι έφθασαν στο Λονδίνο από τη Βόρεια Αγγλία και επιβιβάστηκαν στον υπόγειο. Οι τρεις πυροδότησαν τις βόμβες που μετέφεραν στα σακίδιά τους στις γραμμές Πικαντίλι και Σερκλ, στις 8:50 το πρωί, ενώ σχεδόν μία ώρα αργότερα, και ενώ ο υπόγειος είχε παραλύσει, ο τέταρτος καμικάζι ανατινάχθηκε στο διπλό λεωφορείο 30 στην πλατεία Τάβιστοκ.

Ο Ελληνας οδηγός του λεωφορείου αυτού, Γιώργος Ψαραδάκης, ήταν μεταξύ αυτών που προσήλθαν χθες για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. «Δεν διαλέγεις αυτό που θα σου συμβεί, διαλέγεις, όμως, το πώς θα απαντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Εστερ Χάιμαν, της οποίας η αδελφή ήταν ένα από τα αθώα θύματα.

Αναλυτές της εφημερίδας «Γκάρντιαν» προχώρησαν στον απολογισμό της δεκαετίας αυτής για τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι έκτοτε μόνον ένας άνθρωπος έχει πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης σε βρετανικό έδαφος.

Από την άλλη, δεκάδες Βρετανοί έχουν πέσει θύματα τρομοκρατίας ανά την υφήλιο, με πιο πρόσφατο περιστατικό τη δολοφονία 30 Βρετανών τουριστών από τζιχαντιστές στη Σούσα της Τυνησίας προ δεκαημέρου.

Για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η δεκαετία που πέρασε ήταν δεκαετία αναδιοργάνωσης και μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών, αλλά και πολύ ευνοϊκότερων συνθηκών χρηματοδότησης. Πριν από την 7η Ιουλίου 2005, η υπηρεσία ασφαλείας ΜΙ5 απασχολούσε 2.000 υπαλλήλους, ενώ σήμερα απασχολεί τους διπλάσιους.

Αντιθέτως, οι πυροσβέστες και η υπηρεσία άμεσης βοήθειας, που είχαν χθες την τιμητική τους, έχουν υποστεί σοβαρότατες περικοπές. «Αν αυτό συνέβαινε σήμερα, η απάντηση θα ήταν διαφορετική γιατί έχουμε λιγότερα οχήματα και λιγότερους ανθρώπους», υποστήριξε ο πυροσβέστης, Γκάρεθ Μπίτον, ο οποίος έλαβε μέρος στον απεγκλωβισμό των επιζώντων από τις σήραγγες του μετρό πριν από μία δεκαετία. Ο Μπίτον υπολόγισε ότι πέντε πυροσβεστικοί σταθμοί που έστειλαν οχήματα στο σημείο της έκρηξης κοντά στο Κινγκς Κρος είναι σήμερα κλειστοί, ενώ τέσσερις άλλοι διαθέτουν ένα όχημα λιγότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή