Στάση αναμονής από τη Ν.Δ.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις όρους (άμεση υπογραφή συμφωνίας, επαναλειτουργία των τραπεζών και προστασία των καταθέσεων) έθεσε εκ νέου χθες το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, προς τον οποίο αποδίδει και το σύνολο της ευθύνης για την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τον Ευ. Μεϊμαράκη και υπό διευρυμένη σύνθεση, ήταν αισθητή η ανησυχία για τις εξελίξεις αλλά και ο προβληματισμός για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο ότι για δεύτερη συνεχή μέρα η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη αλλά για να φέρει μία βιώσιμη συμφωνία», ενώ υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις που ανάλαβε, όχι μόνον εντός του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και δημοσίως ο πρωθυπουργός.

Οικονομικές παράμετροι

Ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης παρουσίασαν τις οικονομικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να επεσήμανε (σ.σ., κάτι που είχε πράξει νωρίτερα και προς τους κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά) ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία μάλλον γενική λίστα μέτρων (σ.σ., πρόταση Γιούνκερ, μείον σειρά μέτρων), που πάντως δεν φάνηκε ότι ήταν ικανή –χωρίς ουσιώδεις αλλαγές– να κάνει τους Ευρωπαίους να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Προβληματισμός

Στη συνεδρίαση, άλλωστε, αποτυπώθηκε και ο προβληματισμός για τη ραγδαία επιδείνωση της δημοσιονομικής και οικονομικής θέσης της χώρας λόγω του capital control και των κλειστών τραπεζών, που μόνον για τα δημόσια ταμεία υπολογίζεται σε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή το συνολικό έσοδο από τον ΕΝΦΙΑ.

Η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο, προφανώς, επεκτάθηκε και στα εσωκομμματικά, καθώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε νέα φάση μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα την πολιτική έγκριση για να συνεχίσει ως πρόεδρος, δίνοντας παράλληλα ένα βασικό χρονοδιάγραμμα ανάδειξης της νέας ηγεσίας, πιθανόν από τον Οκτώβριο και αφού μεσολαβήσει Συνέδριο ή Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Σχετική εισήγηση έκαναν πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι μετά τη συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο, διά του κ. Κ. Καραγκούνη, αναγνώρισε «τη μεγάλη προσφορά του Αντώνη Σαμαρά στην πατρίδα, στην παράταξη και στην ενίσχυση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, ενώ εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

Τέλος, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν και τα συνεχή δείγματα αυταρχισμού εκ μέρους της κυβέρνησης: επίθεση στα ΜΜΕ, προσπάθεια φίμωσης αντίθετων φωνών με τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή