Εκτός νομοσχεδίου για Ιθαγένεια ανάπηρα παιδιά, «μέσα» άσχετες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός νομοσχεδίου για Ιθαγένεια ανάπηρα παιδιά, «μέσα» άσχετες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως αρνητικές εντυπώσεις, ως προς την ευαισθησία που φραστικά διακηρύσσει ότι διαθέτει η αρμόδια περί το μεταναστευτικό/προσφυγικό κυβερνητική αρχή, προκαλεί η άρνησή της να συμπεριλάβει στο σχετικό με την Ιθαγένεια παιδιών νομοσχέδιο ειδική διάταξη-πρόνοια για τα παιδιά με αναπηρίες.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ολοκληρώθηκε σήμερα, και τυπικά η έγκρισή του κλείνει το μεσημέρι της Πέμπτης με ονομαστική ψηφοφορία επί ορισμένων άρθρων: Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου παρά τις σχετικές εκκλήσεις κοινωνικών φορέων, εκπροσώπων μεταναστών, του ίδιου του βοηθού συνηγόρου του Παιδιού, αλλά και ελαχίστων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι αδιαφόρησαν για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα), απλά δεν έκανε τίποτα!

Στη «σκιά» αυτού του γεγονότος, προστέθηκαν και άλλα φαινόμενα, με την ίδια ως πρωταγωνίστρια και με ευθύνη τόσο του Προεδρείου της Βουλής όσο και –πάλι…- των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Επικαλούμενη το «άσχετο» ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου χαρακτήρα τροπολογιών της αντιπολίτευσης τις απέρριψε, ενώ άλλες, επίσης άσχετες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος τις έκανε αποδεκτές.

Για τα ανάπηρα παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ των προϋποθέσεων για απόκτηση ιθαγένειας, η φοίτηση παιδιών στην πρώτη δημοτικού. Στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για το θέμα μίλησαν:

Ο κ. Γ. Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού: «Ο τίτλος «επιτυχής ολοκλήρωση», κάποια στιγμή γεννά ορισμένους προβληματισμούς για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που επιτυχής ολοκλήρωση για αυτά τα παιδιά δεν είναι το να περάσουν την τάξη, αλλά να φοιτήσουν και πραγματικά να παραμείνουν επιτυχώς μέσα στο σχολείο.

Ο κ. Μ. Αφολαγιάν, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αφγανικής Τέχνης και Πολιτισμών «ANASA»: «Σίγουρα σε πολλά σημεία δεν είμαστε ευχαριστημένοι, όπως για παράδειγμα, με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ανέφεραν πάρα πολλοί».

Ο κ. Ετμοντ Γκούρι. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδος: «Εχουμε καταθέσει υπόμνημα στο Υπουργείο. Αφορά και τα παιδιά ΑΜεΑ που το νομοσχέδιο δεν προβλέπει και δυστυχώς είναι αρκετές οι περιπτώσεις που γεννιούνται στην χώρα, είναι νόμιμοι αλλά δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Ο κ. Μ. Αμπντέλ Ρασούλ: Εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών – Οργάνωση Almasar: «Όσον αφορά τα ΑμεΑ, πιστεύουμε ότι ως ευπαθής ομάδα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται επισήμως το νομοσχέδιο κανονικά μέσα στη ρύθμιση».

Καθώς σε εκείνη τη συνεδρίαση, η κα Χριστοδουλοπούλου σχολίασε πολλές από τις υπόλοιπες παρατηρήσεις ή και προτάσεις, αλλά όχι τη συγκεκριμένη παράμετρο, έως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ.Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ) το σχολίασε: «Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν απαντήθηκε μια ερώτηση που έγινε για τα ΑΜεΑ και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Δεν υπήρξε η απάντηση εδώ αλλά νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μια απάντηση να υπάρξει μια πρόνοια».

Μάταια. Ούτε ο κ. Κριτσωτάκης, ούτε οι εκπρόσωποι φορέων, ούτε οι γονείς παιδιών με αναπηρία έλαβαν οποιαδήποτε απάντηση από την υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τροπολογίες

Στα αξιοσημείωτα, όπως προαναφέρθηκε, είναι πως η κα Χριστοδουλοπούλου δεν τήρησε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες όσον αφορά την αποδοχή τροπολογιών. Εγκρίθηκαν συνολικά εννέα. Οι πέντε ήταν υπουργικές, και οι υπόλοιπες βουλευτικές. Από τις 4 βουλευτικές οι τρεις ήταν εκπρόθεσμες και άσχετες με το νομοσχέδιο (αφορούν φορολογικά θέματα μιας κατηγορίας επιχειρήσεων, μεταγραφές φοιτητών, και ζήτημα ασφαλιστικών Ταμείων).

Τα όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός στην Ολομέλεια, είναι αποκαλυπτικά:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):

Τώρα θα παρακαλέσω την κυρία Πρόεδρο να κάτσω στη θέση μου, ώστε να μην διακόψω τη ροή, για να αναφερθώ στις τροπολογίες που βρίσκονται εκεί σε πάκο και να σας τις αναφέρω μία μία και να τις εισάγω. Και οι Βουλευτές και Υπουργοί που τις έχουν καταθέσει να έρθουν στο Βήμα να τις υπερασπιστούν.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κυρία Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά, θέλετε να αναφερθείτε σε τροπολογίες τις οποίες κάνετε αποδεκτές;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ναι, και είναι και κάποιες δικές μου και κάποιες Βουλευτών, Υπουργών κ.λπ.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Θα πω ποιες τροπολογίες θα κάνω δεκτές και ποιες όχι. Υπάρχει μια βουλευτική τροπολογία του Ποταμιού, με θέμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, δεν γίνεται αποδεκτή, γιατί δεν σχετίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

Ως προς την τροπολογία του ΚΚΕ, με θέμα «Ρύθμιση οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ», επίσης δεν γίνεται αποδεκτή, γιατί δεν σχετίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

Έχουμε μια τροπολογία η οποία αφορά τα ζητήματα ταμείων επικουρικής επαγγελματικής ασφάλισης. Είναι βουλευτική, του κ. Γιάννη Σταθά. Την κάνουμε δεκτή.

Επίσης, έχουμε μια τροπολογία…

Γ.ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΚΚΕ): Συγγνώμη, αυτή είναι σχετική με το νομοσχέδιο, έτσι;

Τ.Χ.: Ορίστε;

Γ.Λ.: Για να συνεννοούμαστε, αυτή είναι σχετική με το νομοσχέδιο;

Τ.Χ.: Όχι, αλλά αυτή είναι βουλευτική…

Γ.Λ.: Η δική μας, που δεν ήταν;

Τ.Χ.: Αυτή είναι εκτός.

Υπάρχει μια τροπολογία για την εναρμόνιση με τον ΟΟΣΑ, την οποία υπογράφει ο κ. Χατζηλάμπρου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ). Και αυτή βουλευτική, την κάνουμε δεκτή.

Γ.Λ.: Σχετική και αυτή!

Τ.Χ.: Υπάρχει, επίσης, μια τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών. Καταλαβαίνετε ότι τόσες μέρες που ήταν κλειστή η Βουλή, ήρθαν κάμποσες. Τη συνυπογράφουν τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνε και αυτές», πρόσθεσε η υπουργός και ευχήθηκε «Καλή συνέχεια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή