Αυξημένα τα αιτήματα ασύλου

Αυξημένα τα αιτήματα ασύλου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν το 2014 τα αιτήματα ασύλου που υποβλήθηκαν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι υπηρεσίες ασύλου των 28 κρατών μελών κατέγραψαν το 2014 πάνω από 660.000 νέα αιτήματα. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό και αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 43% σε σχέση με το 2013.

Οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από Σύρους πρόσφυγες, πολίτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπηκόους Ερυθραίας. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 128.000 αιτήσεις ασύλου από Σύρους και 110.000 από πολίτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κύριες χώρες υποδοχής των αιτούντων ήταν η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ουγγαρία. Αύξηση 53% παρατηρήθηκε και στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου από υπηκόους Αφγανιστάν (42.745), ενώ από το Αφγανιστάν προέρχεται και ο μεγαλύτερος αριθμός ασυνόδευτων ανήλικων (6.155) που υπέβαλαν αίτημα διεθνούς προστασίας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Χθες, ανακοινώθηκε επιπλέον ότι στη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του 2015 ο αριθμός των αιτήσεων σημείωσε νέα αύξηση κατά 68%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Προκύπτει, μάλιστα, ότι, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από το Κοσσυφοπέδιο ξεπέρασε τον αριθμό των αιτούντων από τη Συρία.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των αιτημάτων ασύλου το 2014 εντοπίζεται στην Ιταλία (143%), την Ουγγαρία (126%) και τη Δανία (105%), ενώ στη Γερμανία –πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων στην Ε.Ε.– το 2014 καταγράφηκαν 75.940 περισσότερα αιτήματα σε σχέση με το 2013. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από τα στοιχεία της EASO προκύπτει ότι το 2014 χορήγησε άσυλο σε 13.305 πρόσφυγες, επίδοση που την κατατάσσει στην 9η θέση του σχετικού πίνακα. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Αγγλία, Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία και Γερμανία.

Στην έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα περιόρισε κατά 36% τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου (το λεγόμενο backlog), καθώς και ότι η χώρα, «παρά τα μέτρα λιτότητας, αναδιάρθρωσε ουσιαστικά τη διαδικασία ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό». Αναφορά γίνεται, τέλος, και στη συμφωνία Ελλάδας-EASO για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή