Πανευρωπαϊκή διάκριση του Δήμου Παλλήνης για τις κοινωνικές δομές του

Πανευρωπαϊκή διάκριση του Δήμου Παλλήνης για τις κοινωνικές δομές του

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βράβευση ενός ελληνικού δήμου, που κατορθώνει μέσα σε αντίξοες συνθήκες να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, αποτελεί ενθαρρυντική είδηση. Η διάκριση του Δήμου Παλλήνης μεταξύ 400 φορέων από όλη την Ευρώπη, που είχαν καταθέσει υποψηφιότητα στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ για τη Δημόσια Υγεία στο Μάντσεστερ, ήταν «τονωτική ένεση» για τους εμπλεκόμενους, και όχι μόνο.

Ο καλλικρατικός Δήμος «αφουγκράστηκε», λοιπόν, γρήγορα τις πρώτες ενδείξεις της κρίσης και ενήργησε αποτελεσματικά. Ετσι, σήμερα παρουσιάζει ένα σύνολο κοινωνικών δομών που περιλαμβάνουν κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, φροντιστήριο, ανταλλακτήριο, τράπεζα χρόνου και διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. «Εως το 2011 το μέσο εισόδημα των δημοτών μας ήταν καλό», αναφέρει στην «Κ» η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, κοινωνιολόγος, κ. Ειρήνη Κουνενάκη. Οι περίπου 55.000 δημότες ήταν ως επί το πλείστον δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες και συνταξιούχοι, κατηγορίες που υπέστησαν εν τω μεταξύ ραγδαίες μειώσεις στο εισόδημά τους. «Από το 2012 είχαμε έντονες ενδείξεις, πολλοί μάς ζητούσαν βοήθεια οικονομική, ή σε είδος», θυμάται η ίδια. Ετσι, όταν γνωστοποιήθηκε το «κίνημα της πατάτας», ο Δήμος Παλλήνης ήταν ο πρώτος Δήμος που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Σήμερα λειτουργεί ένα ψηφιακό δημοπρατήριο, όπου οι παραγωγοί καταθέτουν καθημερινά τα προϊόντα που έχουν σε προσφορά, αναφέρουν στους ενδιαφερόμενους τιμές και επισυνάπτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Οι δημότες, επομένως, μπορούν να προμηθευτούν λάδι, αλεύρι, πατάτες, μέλι, ρύζι, αλλά και τυριά από τυροκόμους της Κρήτης και της Ζακύνθου, ακόμα και 50% χαμηλότερα από τις λιανικές τιμές. Το κοινωνικό παντοπωλείο, που λειτουργεί από το 2011, έχει δικαιούχους 380 οικογένειες. Στο κοινωνικό φαρμακείο, που λειτουργεί και με τη συμβολή των «Φαρμακοποιών του κόσμου», εγγεγραμμένα είναι 160 άτομα. «Διαθέτουμε και κοινωνικά ιατρεία, όπου εθελοντές γιατροί προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα», προσθέτει η αντιδήμαρχος, η οποία πέρα από το ζην μεριμνά και για το ευ ζην. Το κοινωνικό φροντιστήριο ξεκίνησε με 100 μαθητές γυμνασίου και λυκείου το 2012, και σήμερα υποστηρίζει 200. «Προσφέρουμε δε και υποτροφίες σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών».

Πιο ρηξικέλευθα προγράμματα είναι το ανταλλακτήριο, όπου οι δημότες δίνουν κάποιο αντικείμενο (ρούχα, παπούτσια, μικροέπιπλα) και παίρνουν κάποιο άλλο, αλλά κυρίως η τράπεζα χρόνου. «Εχουμε δημιουργήσει μια διαδικτυακή δομή, όπου κατατίθενται εκατέρωθεν οι προσφορές, ενώ πραγματοποιούμε μια πρώτη συνάντηση με τους συμβαλλόμενους και την κοινωνική λειτουργό του Δήμου, ώστε να διασφαλίζονται όλοι». Για τα παραπάνω αξιοποιήθηκε το ΕΣΠΑ για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Δράσε». Στο πλαίσιο αυτό προσλήφθηκαν δώδεκα άτομα, ενώ ήδη έχει σχεδιαστεί η επόμενη δράση, «το γραφείο υποστήριξης υπερχρεωμένων νομικών προσώπων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή