Οι καταρρακτώδεις βροχές αυξήθηκαν κατά 12% από το 1981 ώς το 2010

Οι καταρρακτώδεις βροχές αυξήθηκαν κατά 12% από το 1981 ώς το 2010

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συχνότερες έχουν γίνει παγκοσμίως από το 1980 οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, με τη Νοτιοανατολική Ασία να είναι πρώτη σε νεροποντές, όπως υπέδειξε νέα επιστημονική μελέτη, η οποία ενισχύει τις αποδείξεις που καταδεικνύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως υπεύθυνο για τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι εκπομπές αερίων ευθύνονται για τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους καύσωνες, καθώς ο ζεστός αέρας απορροφά περισσότερη υγρασία, η οποία αποπέμπεται με τις νεροποντές. «Εντοπίζουμε μια σαφή ανοδική τάση των πρωτοφανών κινδύνων», τόνισε η επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Ινστιτούτου για την Ερευνα των Επιπτώσεων του Κλίματος του Πότσνταμ, Γιάσα Λέμαν.

Σύμφωνα με την αναφορά των μελετητών, οι καταρρακτώδεις βροχές αυξήθηκαν κατά 12% από το 1981 έως το 2010, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο σε ένα σταθερό κλιματικό περιβάλλον και σε σύγκριση με τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία βροχοπτώσεων χιλιάδων μετεωρολογικών σταθμών από το 1900. Η Νοτιοανατολική Ασία παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο στο σχετικό ποσοστό, αφού οι νεροποντές αυξήθηκαν κατά 56%, ενώ στην Ευρώπη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 31%. Το 2010 υπήρξε το έτος με τα περισσότερα ποσοστά ανόδου-ρεκόρ από το Τέξας έως το Πακιστάν, όπου σημειώθηκε η χειρότερη πλημμύρα στην ιστορία της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο 2.000 ατόμων. Το απόγευμα της Τρίτης, οι δρόμοι του Αμπερντιν της Σκωτίας πλημμύρισαν εξαιτίας καταρρακτώδους βροχόπτωσης.

Τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου του Πότσνταμ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καθοδήγηση επενδύσεων για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. «Θα περίμενα ότι τα φαινόμενα αυτά θα συνεχισθούν για τις επόμενες δεκαετίες», σχολίασε ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ντιμ Κούμου. «Εξαρτάται, φυσικά, από το μέγεθος των εκπομπών αερίων που θα παραγάγει η ανθρωπότητα», πρόσθεσε.

Η ομάδα των επιστημόνων του ΟΗΕ για το κλίμα κατέληξε τον περασμένο χρόνο στο συμπέρασμα ότι έχει σημειωθεί «μια αύξηση στον αριθμό των ισχυρών βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές» από το 1950, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη. Τον Απρίλιο, μια ελβετική μελέτη είχε υποδείξει την υπερθέρμανση ως τον βασικό ένοχο για τον καύσωνα και τις νεροποντές. Αξιωματούχοι από περίπου 200 χώρες αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι στα τέλη του 2015, ώστε να εξετάσουν μια συμφωνία με τη συνεργασία του ΟΗΕ για να διαχειριστούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή