Νέες ταινίες: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ με φόντο ένα μεγάλο «γιατί»

Νέες ταινίες: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ με φόντο ένα μεγάλο «γιατί»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία της Εϊμι Γουάινχαουζ είναι λίγο-πολύ γνωστή. Μια κοπέλα με τεράστιο μουσικό ταλέντο –ειδικά ερμηνευτικό– εξελίσσεται μέσα σε λίγα χρόνια σε παγκόσμια σταρ. Οι δίσκοι της πουλάνε τρομερά, κάθε δημόσια εμφάνισή της είναι είδηση· η καταβύθισή της όμως στον κόσμο των ναρκωτικών και του αλκοόλ οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Το 2011 η καρδιά της σταματάει σε ηλικία μόλις 27 ετών, προσθέτοντάς την στον μακάβριο κατάλογο των μουσικών (Κερτ Κομπέιν, Τζίμι Χέντριξ, Τζιμ Μόρισον κ.ά.) που έφυγαν στην ίδια ηλικία.

Το ντοκιμαντέρ «Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα»(****) του Ασίφ Καπάντια, που κυκλοφορεί από σήμερα στις αίθουσες, διακατέχεται από μιαν απέραντη θλίψη. Θλίψη για το κορίτσι πίσω από την ντίβα της σόουλ, αλλά και για την εκπληκτική καλλιτέχνιδα που χάθηκε. Η αφήγηση είναι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γραμμική. Στην πρώτη σκηνή βλέπουμε τη 14χρονη Εϊμι να μιμείται τη Μέριλιν Μονρόε, στα γενέθλια μιας φίλης της. 

Το παιχνίδι με την κάμερα, αρχικά προσωπικό, μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο φίλων και αργότερα υπό το φως των παγκόσμιων προβολέων, χρησιμοποιείται από τον σκηνοθέτη ως συνεχής υπενθύμιση και «προφητεία». Το πρόσωπο της Εϊμι παρακολουθείται σχεδόν εμμονικά, στη χαρά αλλά και στον πόνο.

Σε αντίθεση με την τρυφερότητα των προσωπικών σκηνών που είδαμε στο προ ολίγου καιρού ντοκιμαντέρ για τον Κερτ Κομπέιν «Montage of Ηeck», εδώ υπάρχει η αίσθηση της διαρκούς απειλής: τα αποσπάσματα με το αδιάντροπο κυνήγι των παπαράτσι που παρεμβάλλονται σε μορφή λούπας την επιβεβαιώνουν. Το αφηγηματικό βάρος, αναπόφευκτα, πέφτει στην προσωπική της ζωή. Οι φιλίες της, οι γονείς, οι σχέσεις και βέβαια ο μεγάλος έρωτας με τον Μπλέικ Φίλντερ που σφράγισε τη ζωή και το τέλος της. Εκείνος την μύησε στον κόσμο των σκληρών ναρκωτικών, για χάρη του γράφτηκαν και μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια της, με στίχους που ανακαλούν το αρχετυπικό δίδυμο «έρωτας – θάνατος».

Το ντοκιμαντέρ, πάντως, που έχει και μεγάλη διάρκεια, δεν παραλείπει να φωτίσει το ταλέντο της Εϊμι. Το βίντεο από την ηχογράφηση του εκπληκτικού «Back to Black», η συνεργασία με τον μεγάλο Τόνι Μπένετ, η απονομή των Γκράμι είναι σκηνές συγκινητικού μεγαλείου, ενώ οι στίχοι που περνούν σε χειρόγραφη μορφή από την οθόνη δίνουν την αίσθηση της προσωπικής εξομολόγησης.

Το «Amy» είναι ένα φιλμ δημιουργημένο εν θερμώ. Δεν περιορίζεται στην απλή καταγραφή, αναζητάει ευθύνες, τις οποίες επικεντρώνει κυρίως στον Φίλντερ, στον μάνατζερ, αλλά και στον πατέρα της Γουάινχαουζ.

Ο ίδιος ο Καπάντια δήλωσε πως όλοι έβλεπαν την καταστροφή, αλλά κανείς δεν την σταμάτησε. Τα περισσότερα στοιχεία της ταινίας του υπηρετούν την αναζήτηση αυτού του μεγάλου «γιατί;» και αυτό είναι που του χαρίζει ξεχωριστό ενδιαφέρον και υπόσταση.

Η άλλη σημαντική ταινία της εβδομάδας είναι το θρίλερ μυστηρίου «Σκοτεινός Τόπος» (**½), βασισμένο σε άλλο ένα best seller της Τζίλιαν Φλιν («Το κορίτσι που εξαφανίστηκε»). Το φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Σαρλίζ Θέρον, περιγράφει την ιστορία της Λίμπι Ντέι, η οποία επιστρέφει στον τόπο όπου 25 χρόνια πριν η οικογένειά της δολοφονήθηκε. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν και τις σκληρές αλήθειες σχετικά με το τραγικό γεγονός. Κυκλοφορεί επίσης το σίκουελ της μεγάλης επιτυχίας «Magic Mike» με τον Τσάνινγκ Τέιτουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή