Η ελληνική πρόταση στα χέρια των θεσμών από χθες το βράδυ

Η ελληνική πρόταση στα χέρια των θεσμών από χθες το βράδυ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά και αναλύουν περαιτέρω οι θεσμοί, το Eurogroup του Σαββάτου θα τις απορρίψει αμέσως, λένε πηγές των Βρυξελλών. Υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν έχουν καμία διάθεση να ανοίξουν τα ταμεία τους για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, και το κλίμα είναι αρκετά βαρύ, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ελληνική πρόταση αναμένονται ακόμα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας τις τελευταίες μέρες, ενώ ακόμα, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, δεν είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις ενδιάμεσες δανειακές υποχρεώσεις της μέχρι να γίνει εκταμίευση. Οσον αφορά τις καταθέσεις, σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι δεν θα εισηγηθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας το «κούρεμα», αλλά αν γίνει κατάρρευση τραπεζών τη Δευτέρα, τότε αυτό είναι εθνική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση από χθες το βράδυ βρίσκεται στα χέρια των θεσμών, που την αναλύουν για να καταλήξουν σε ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να απαντάει σε τρία ερωτήματα: Κατά πόσο χρειάζεται η χρηματοδότηση στην Ελλάδα, κατά πόσο αποτελεί συστημικό κίνδυνο της Ευρωζώνης και κατά πόσο το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, καθώς διαφορετικά δεν προκρίνεται για πρόγραμμα. Οι θεσμοί θα δουλέψουν όλη μέρα σήμερα και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς το πρωί θα γίνει πρώτα το Εuroworking Group και το μεσημέρι του Σαββάτου θα ακολουθήσει το Eurogroup για να δώσει το πράσινο φως που θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η ελληνική πρόταση θα αφορά ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, έως τρία χρόνια, ενώ τα μέτρα σίγουρα δεν μπορεί να είναι φωτοτυπία της τελευταίας πρότασης των θεσμών στις 26 Ιουνίου, καθώς πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την κατάσταση της οικονομίας που έχει αλλάξει δραστικά. Αυτό που είναι σίγουρο και συζητείται στις Βρυξέλλες είναι ότι η επιβολή των capital controls θα πάρει χρόνο για να αρθεί, όπως και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Το νέο μνημόνιο θα έχει ως βασικά συστατικά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω μέτρων και μεταρρυθμίσεων, μία πολύ μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον εκσυγχρονισμό και την ανοικοδόμηση των θεσμών υπό τα πρότυπα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πρόταση, εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας, θα περιέχονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από τον στόχο του 1% για το 2015 και μάλλον χαμηλότερος από το 2% για το 2016, ενώ το 2018 θα παραμείνει σίγουρα ο ίδιος, στο 3,5%. Οι αλλαγές των στόχων θα επηρεάσουν και τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο νέο αυτό πρόγραμμα με τα χρήματα που έχουν απομείνει στο υπάρχον και επεκτείνοντας τη διάρκειά του ώστε να λήξει μαζί με το καινούργιο του ESM.

Ενδιάμεση χρηματοδότηση

Αν υπάρξει συμφωνία, εκταμίευση δεν θα μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 4-5 εβδομάδες. Στο σημείο αυτό προκύπτει το θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της χώρας, καθώς λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Ακόμα και να βρίσκονταν τα χρήματα για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ, αξίας 3,7 δισ., μέσω των κερδών από την παρακράτηση ελληνικών ομολόγων (SMP) του 2014 και του 2015, ύψους 3,3 δισ., το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ είναι προνομιούχος δανειστής και η πρώτη αποπληρωμή πρέπει να γίνει στο Ταμείο. Τη Δευτέρα λήγει και μία επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, αξίας 350 εκατ., και μαζί με τη δόση που δεν καταβλήθηκε ο λογαριασμός φτάνει τα 1,9 δισ. Ετσι μαζί με τη δόση της ΕΚΤ υπάρχει τρύπα περίπου 2,5 δισ., η οποία πρέπει να καλυφθεί με κάποιον τρόπο που δεν είναι ακόμα γνωστός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή