Αναβάλλεται η φιλόδοξη «Kάρμεν» της Λυρικής

Αναβάλλεται η φιλόδοξη «Kάρμεν» της Λυρικής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακύρωση της «Κάρμεν», της φιλόδοξης παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στερεί τζίρο περίπου 600.000 ευρώ. Χθες, η Λυρική, κατόπιν συνεννόησης με το Φεστιβάλ Αθηνών, αποφάσισε να αναβάλει τις τέσσερις παραστάσεις που επρόκειτο να δώσει στο Ηρώδειο (26, 28, 30, 31/7) για τον απλούστατο λόγο ότι αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοφίσματος, η προπώληση κατέρρευσε.

«Εως εκείνη τη στιγμή, η προπώληση προχωρούσε ομαλά και είχαν ήδη πωληθεί περίπου 1.400 εισιτήρια», λέει ο διευθυντής της Λυρικής, Μύρων Μιχαηλίδης. «Τις επόμενες ημέρες κι ενώ υπό κανονικές συνθήκες η προπώληση θα είχε αγγίξει τις 12.000 εισιτήρια, το σύνολο που είχε πωληθεί ήταν μόνο 1.700». Την κατάσταση επιδείνωσαν δραματικά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Η Λυρική Σκηνή έχει πολυπληθές κοινό και οι παραστάσεις της είναι πάντα sold out. Η «Τόσκα» παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, στα μέσα Ιουνίου, σε κατάμεστο θέατρο. Τα εισιτήρια της Λυρικής στο Ηρώδειο κυμαίνονται από 25 ευρώ (άνω διάζωμα) έως 45 με 100 ευρώ. «Δεν θέλαμε να διαταραχθεί η εικόνα της επιτυχίας με την οποία έχει συνδεθεί η Λυρική στη συνείδηση του κοινού της», λέει ο κ. Μ. Μιχαηλίδης, που θα διηύθυνε την ορχήστρα της ΕΛΣ στην «Κάρμεν». «Είναι μια εξαιρετικά φιλόδοξη παραγωγή με διεθνές καστ. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μελλοντικά αυτήν την παραγωγή όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

Είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Λυρικής Σκηνής που σημειώνεται αυτό το φαινόμενο. «Εχει συμβεί να αναβληθεί παράσταση λόγω απεργίας, αλλά οι συνθήκες αυτές είναι πρωτόγνωρες. Παρ’ όλα αυτά», λέει ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης, «παραμένω αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στην ομαλότητα και να αρθεί αυτή η εκκρεμότητα».

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι προετοιμασμένη για την επόμενη περίοδο ώστε να προσαρμόσει το πρόγραμμά της ανάλογα με τις συνθήκες. Στη χειρότερη περίπτωση, το πρόγραμμα θα εμπλουτισθεί με επαναλήψεις επιτυχημένων παραγωγών, αλλά ο κ. Μ. Μιχαηλίδης διατηρεί πίστη ότι θα εξέλθουμε από τη δύσκολη κατάσταση.

Εως τώρα η αναταραχή στο Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς είναι η παράπλευρη απώλεια της πρωτοφανούς συνθήκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Πλήττονται συνεργασίες με το εξωτερικό, ενώ διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανατρέπονται ή τηρούν αναμονή εφόσον υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Στον ιδιωτικό τομέα, επικρατεί αναταραχή και αγωνία.

Οσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια για την «Κάρμεν» με μετρητά μπορούν να έχουν την επιστροφή των χρημάτων τους από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου) μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας. Οσοι αγόρασαν εισιτήρια με κάρτα, η επιστροφή θα γίνει αυτόματα στην κάρτα με την οποία αγοράστηκε το εισιτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή