Οταν η Ελλάδα πτωχεύει – ξανά και ξανά και ξανά…

Οταν η Ελλάδα πτωχεύει – ξανά και ξανά και ξανά…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο εξαιρετικό βιβλίο του Στάθη Καλύβα «Καταστροφές και θρίαμβοι. Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) έφτασε στα χέρια μου αφού είχε ανακοινωθεί το δημοψήφισμα και οι τράπεζες έκλεισαν. Ανατρέχω στις σελίδες εκείνες όπου ο συγγραφέας, συνεργάτης της «Κ» και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, καταγράφει και σχολιάζει τα χρονικά προηγούμενων πτωχεύσεων της χώρας:

1832: το νέο ελληνικό κράτος ξεκινά επιβαρυμένο με σημαντικό εξωτερικό χρέος λόγω αναγκών χρηματοδότησης της Επανάστασης. Ειδικά τη χρονιά αυτή η χώρα λαμβάνει νέο δάνειο ανασυγκρότησης 60 εκατομμυρίων φράγκων με την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων, το οποίο όμως αδυνατεί να αποπληρώσει.

1843: η Ελλάδα επιτυγχάνει νέα συμφωνία αναδιαπραγμάτευσης, καθώς το χρέος φτάνει το 156% του ΑΕΠ. Κηρύσσεται στάση πληρωμών.

1860: Νέος διακανονισμός: το ένα τρίτο των τελωνειακών εσόδων του λιμένα της Σύρου θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Κηρύσσεται στάση πληρωμών.

1878: Νέα συμφωνία που δίνει την ευκαιρία για νέο ξεκίνημα, τη στιγμή που η χώρα μπορεί επιτέλους να δανείζεται από τις αγορές.

1882: Η εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό διογκώνει το δημόσιο χρέος στα 331 εκατομμύρια δραχμές.

1893: Το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται στα 823 εκατομμύρια δραχμές. Η χώρα πτωχεύει εξαιτίας και της απότομης πτώσης της τιμής της κορινθιακής σταφίδας που αποτελούσε το βασικό εξαγωγικό προϊόν της την περίοδο εκείνη.

1897: Μετά την ήττα στον πόλεμο με την Τουρκία, η χώρα τίθεται σε καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου για να πληρωθούν πολεμικές επανορθώσεις στην Τουρκία και για να διευθετηθούν τα ανεξόφλητα χρέη της χώρας. Το νόμισμα υποτιμάται – μία από τις πολλές υποτιμήσεις από το 1885 κι έπειτα…

1932: Παρά το εντυπωσιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα των βενιζελικών (κυρίως) κυβερνήσεων, η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών εξαιτίας του διεθνούς Κραχ.

Ο χώρος δεν επαρκεί, σταματώ εδώ, κρατώντας μόνον τα λόγια του Σ. Καλύβα για να αντιληφθούμε πως αυτό που ζούμε σήμερα μόνον πρωτόγνωρο δεν είναι: «Για την ακρίβεια, η χώρα θα περνούσε τα μισά περίπου χρόνια που μεσολάβησαν από την ανεξαρτησία έως το 2006 σε καθεστώς πτώχευσης/αναδιάρθρωσης των χρεών της, κατάσταση στην οποία άλλωστε επέστρεψε με “πανηγυρικό” θα μπορούσε να πει κανείς τρόπο το 2010. Είναι χαρακτηριστικό πως ο διεθνής οικονομικός έλεγχος που επιβλήθηκε μετά την πτώχευση του 1893 παρέμεινε σε λειτουργία έως το 1978!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή