Με ευρεία στήριξη, στις Βρυξέλλες για συμφωνία μέχρι αύριο

Με ευρεία στήριξη, στις Βρυξέλλες για συμφωνία μέχρι αύριο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όπλο την ισχυρή, ευρεία στήριξη που του δίνουν οι 251 ψήφοι που έλαβε στην Βουλή το αίτημα του για συνέχιση και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους,ο πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στους Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι αύριο. Με δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο κ.Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητα την θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, βάζοντας, με τη φράση "Όλα τα άλλα στην ώρα τους",σε δεύτερη μοίρα το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διαχειριστεί.

Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε την στήριξη ενός διευρυμένου πολιτικού μετώπου, που τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας με τους ψήφους των βουλευτών από Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ωστόσο,η κυβέρνηση εξήλθε τραυματισμένη από την κοινοβουλευτική διαδικασία και απώλεσε τη δεδηλωμένη. Ηχηρές διαφοροποιήσεις ήταν αυτές της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου και των υπουργών Π.Λαφαζάνη και Δ. Στρατουλη, που ψήφισαν "παρών". Συνολικά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιηθηκαν, εκ των οποίων οι 8 ψήφισαν "παρών" και οι υπόλοιποι ήταν απόντες από την ψηφοφορία, όπως και δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν παρά την ύστατη έκκληση του πρωθυπουργού ότι με τη στάση τους θα δείξουν αν περιβάλλουν με εμπιστοσύνη την κυβέρνηση. Στο πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας θα πρέπει να συνυπολογιστούν άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ψήφισαν "Ναι", αλλά με επιστολή τους διατυπώνουν ενστάσεις και προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη τους σε εφαρμοστικους νόμους.

Για την επόμενη ημέρα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Αναμένεται ότι θα ζητηθεί η παραίτηση των διαφωνούντων, καθώς και να παραδίδουν τις έδρες τους, ενώ δεδομένος θεωρείται ο ανασχηματισμός. Ανάμεσα στις επιλογές του πρωθυπουργού είναι μια πρόσκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή