Η Fed αναμένει περισσότερες ενδείξεις ενδυνάμωσης της οικονομίας

Η Fed αναμένει περισσότερες ενδείξεις ενδυνάμωσης της οικονομίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που έλαβε χώρα στις 16 και 17 Ιουνίου 2015, οι αξιωματούχοι της Fed χρειάζονται περισσότερα σημάδια ενδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας προτού προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, εννέα από τα δέκα μέλη υποστήριξαν πως θα χρειαστεί να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας και αύξηση του πληθωρισμού προς το επίπεδο-στόχο της Κεντρικής Τράπεζας έτσι ώστε η Fed να προβεί σε πιο σφικτή νομισματική πολιτική. Επιπρόσθετα, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου αποκαλύπτουν την ανησυχία των αξιωματούχων αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν νωρίτερα στην εβδομάδα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 2,5% φέτος (χαμηλότερα από 3,1% που αναμενόταν τον Απρίλιο) από 2,4% το 2014, ενώ το 2016 προβλέπεται να παρουσιάσει περαιτέρω ανάκαμψη στο 3,0% (έναντι 3,1% προηγουμένως).

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κάλυψε την Παρασκευή μέρος των πρόσφατων απωλειών του εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε σε υψηλό ημερών 1,1215 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, από χαμηλό 1-μήνα 1,0915, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε νωρίτερα στην εβδομάδα. Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων για την Ελλάδα, το γιεν και το ελβετικό φράγκο -νομίσματα τα οποία θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περίοδο μειωμένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου- απώλεσαν μέρος των κερδών που κατέγραψαν στην αρχή της εβδομάδας. Ενδεικτικά, η ισοτιμία ευρώ/γιεν ανήλθε σε υψηλά εβδομάδας κοντά στο 137,30 την Παρασκευή από χαμηλό ενάμιση μήνα 133,25, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε την προηγούμενη ημέρα.

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στην Ελλάδα, οι αγορές των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης επωφελήθηκαν, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να υποχωρούν σε νέα χαμηλά στο τέλος της εβδομάδας, ενώ η διαφορά της απόδοσης μεταξύ διετών και δεκαετών αμερικανικών και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διευρύνθηκε.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή