Σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων και άμεση ψήφιση προαπαιτούμενων

Σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων και άμεση ψήφιση προαπαιτούμενων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων ζήτησαν οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ άσκησαν πιέσεις για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων. Αν και σκληρή η διαπραγμάτευση, προχωρούσε, έστω και με αργούς ρυθμούς. Το βασικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά παρατηρήσεων από ομολόγους του, με κοινό τόπο την αμφισβήτηση της ικανότητας και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αυτές που η ίδια έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της. Οι απαιτήσεις, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχο των θεσμών, μιλάμε πλέον για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, για νέο δανεισμό ποσού άνω των 80 δισ., ενώ πριν η συζήτηση αφορούσε το κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος.

Μία σειρά από κράτη – μέλη εξέφρασαν την επιθυμία το ΔΝΤ να συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που αυτό συμφωνηθεί, και ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να συμφώνησε. Επίσης, ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της και να μην είναι σε ένα κομμάτι χαρτί αλλά μέρος ενός δεσμευτικού action plan το οποίο θα πρέπει να είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Δηλαδή αύριο θα έπρεπε ήδη να ψηφίζονταν κάποια πράγματα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που σκιάζει την προσπάθεια για συμφωνία.

Απ’ όλες τις πλευρές διαψεύστηκε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε πρόταση πενταετούς Grexit, όμως είναι ένα σενάριο που θεωρείται ότι έχει συζητηθεί σε γερμανικούς κύκλους.

Επιτακτικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και συζητήθηκε εκτενώς στο τραπέζι του eurogroup, είναι το ομόλογο της ΕΚΤ, που λήγει μόλις σε εννέα ημέρες. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την ανησυχία του για τον συστημικό κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης για την συγκεκριμένη πληρωμή. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε έδειξε να αντιμετωπίζει με παιγνιώδη διάθεση το θέμα και σχολίασε ότι και κατά τη διάρκεια του PSI ανησυχούσαμε για το συστημικό ρίσκο, αλλά τελικά δεν κόστισε πολύ.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που έχει προκαλέσει κυβερνητικούς τριγμούς τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα σε παραμέτρους, όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά γάλακτος, στα αρτοποιεία, την απελευθέρωση των φαρμακείων, και αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε θετικά διακείμενος για τα τρία πρώτα θέματα, αλλά αρνήθηκε καταρχήν να συζητήσει το θέμα των φαρμάκων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι τη μία περίπου μετά τα μεσάνυχτα, σε μια προσπάθεια να μορφοποιηθούν όλα τα ζητήματα, καθώς διατυπώθηκαν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή