Πολεμικό κλίμα στη συνεδρίαση Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Πολεμικό κλίμα στη συνεδρίαση Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολεμικό συμβούλιο παρά κομματικό όργανο θύμιζε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκ. Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Γραμματείας, εξέφρασε την αμφιβολία του ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πακέτο της συμφωνίας πολιτικά και κομματικά. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Πετράκος και Λεουτσάκος τόνισαν ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα εκβιασμών, ενώ υποστήριξαν και την υποχώρηση της κυβέρνησης από το «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο Π. Λάμπρου είπε ότι η συμφωνία είναι μη διαχειρίσιμη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, ενώ ο Π. Ρήγας τάχθηκε κατά της κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Την ανάγκη ενότητας εξέφρασε μετ’ επιτάσεως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, και ανέλαβε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις θέσεις των μελών της Π.Γ.

Ο επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι, επέκρινε συνολικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σημειώνοντας ότι το χειρότερο μνημόνιο έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή στους κόλπους της Πλατφόρμας επικρατούσε ατμόσφαιρα πολιτικής κονιορτοποίησης, καθώς οι πολλές και διαφορετικές απόψεις για την παραίτηση ή διατήρηση της βουλευτικής έδρας, για τις παραιτήσεις των υπουργών, για το μέλλον της εντός ή εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, θόλωσαν την άλλοτε ορθόδοξη εικόνα της. Ο κ. Π. Λαφαζάνης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη συμφωνία «πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή», και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία που συνομολογήθηκε με τους θεσμούς είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και μια μαχόμενη κυβέρνηση». Ο Γ. Βαρουφάκης ξαναχτύπησε χθες, δηλώνοντας ότι η προετοιμασία για την έκδοση ΙΟUs ήταν εντολή του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι θα υπηρετήσει «το μεγαλειώδες “όχι” στο δημοψήφισμα». Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Βάσω Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το ν/σ, αλλά δεν θα παραιτηθεί. Η κ. Ελένη Σωτηρίου, που πρόσκειται στην ΚΟΕ, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και άφησε ανοιχτό το να παραιτηθεί, ενώ όλα δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους 35 και πλέον που εκτιμάται ότι θα καταψηφίσουν ή θα δηλώσουν «παρών», θα αποφασίσουν μόνοι τους εάν θα παραιτηθούν. Την καταψήφιση του νομοσχεδίου ανακοίνωσε ο κ. Μιχελογιαννάκης. Προσπάθειες να μεταπειστεί η Νάντια Βαλαβάνη και να μην παραιτηθεί κατέβαλλαν μέχρι αργά χθες το βράδυ προσωπικά ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή