Ενστάσεις για το πλαίσιο της στήριξης

Ενστάσεις για το πλαίσιο της στήριξης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυδιάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και η εκ των πραγμάτων ανάγκη για στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης των μνημονιακών νόμων που θα κατατίθενται έχουν δημιουργήσει στο εσωτερικό Ν.Δ., Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ μια συζήτηση για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της εκτός Μνημονίου κυβερνητικής ατζέντας. Ιδίως στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ διερωτώνται πώς θα διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση θα περνάει τα μνημονιακά μέτρα με την ψήφο της αντιπολίτευσης και παράλληλα θα εκμεταλλεύεται την Αριστερή Πλατφόρμα προκειμένου να προωθούν πρωτοβουλίες για ζητήματα όπως η Παιδεία.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ., τη συγκεκριμένη συζήτηση εγείρουν κατά κύριο λόγο οι κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι αποτελούν και τους κύριους εκφραστές της γραμμής του κ. Αντ. Σαμαρά στη σημερινή Ν.Δ. Θεωρούν ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να στηρίζει τα Μνημόνια και η κυβέρνηση να συνεργάζεται με τους εξ αριστερών ανεξάρτητους και να την «αδειάζει» καταθέτοντας νόμους που αφορούν ζητήματα που αγγίζουν τις ιδεολογικές «κόκκινες γραμμές» της, όπως π.χ. η ιθαγένεια. Οι «καραμανλικοί» έχουν διαφορετική άποψη, καθώς θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα δεν μπορεί να θέσει τέτοιου είδους ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι στην περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ακυβερνησίας και η Ν.Δ. βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα υπάρχουν οι συνθήκες για να τεθούν όροι και προϋποθέσεις, ενδεχομένως με μια προγραμματική συμφωνία όπως εκείνη που προσδιόριζε τη συμβίωση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (και ώς ένα χρονικό σημείο και της ΔΗΜΑΡ) την περίοδο 2012-2015. Εως τότε, εκτιμούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να απέχει από τέτοιες συζητήσεις, διότι θα μπορούσαν να της προκαλέσουν πολιτική φθορά δίχως λόγο. Η Ν.Δ., αναφέρουν, πρέπει να αναδείξει εικόνα ενότητας, σε αντίστιξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τελεί υπό διάλυση. Μια μερίδα της Ν.Δ. εκτιμά ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να τεθούν εφόσον προκύψουν.

Σαφή άποψη επ’ αυτού έχει ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάσσεται υπέρ της πλήρους κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δίχως όρους και προϋποθέσεις. Και τούτο όχι διότι εγκρίνει πιθανές ενέργειες από το Μαξίμου, αλλά επειδή δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ότι συμμετέχει σε οποιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Το Ποτάμι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αναφέρουν πηγές της Σεβαστουπόλεως, αλλά δεν ζητεί ανταλλάγματα. Αν και τονίζεται ότι το κόμμα παραμένει πιστό στην ανάγκη για βαθύτατες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τις οποίες και θα στηρίξει εφόσον δρομολογηθούν από την κυβέρνηση.

Ζήτημα όρων και προϋποθέσεων φαίνεται να συζητείται και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ηδη η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει δημοσίως (ΣΚΑΪ) επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει λευκή επιταγή, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει εν εξελίξει αντιμεταρρύθμιση Μπαλτά στην Παιδεία και να στηρίζουμε την κυβέρνηση για συμφωνία με τους πιστωτές». Συζήτηση επί τούτου πραγματοποιήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου συμφωνήθηκε ότι προέχει η ψήφιση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή