Πλαστά τα ευρώ από το «ριφιφί» Λαφαζάνη

Πλαστά τα ευρώ από το «ριφιφί» Λαφαζάνη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση αποσύνδεση της χώρας από τον σύγχρονο κόσμο θα οδηγούσε μια… εισβολή στο Νομισματοκοπείο για την αρπαγή των χαρτονομισμάτων του ευρωσυστήματος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση της χώρας στον… μαγικό κόσμο της δραχμής. Το επαναστατικό σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας, διά στόματος Π. Λαφαζάνη, ήταν η αρπαγή ποσού 22 δισ. ευρώ (νούμερο ανακριβές) από το Νομισματοκοπείο για να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες του κράτους και να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να τυπωθεί το νέο νόμισμα!

Τι θα συνέβαινε μετά την επανάσταση Λαφαζάνη; Η ΕΚΤ θα κατέβαζε σε διάστημα λίγων λεπτών το σύστημα πληρωμών Target 2, που ισοδυναμεί με πυρηνικό πλήγμα, δηλαδή έξοδο από το ευρώ και πλήρη αποκλεισμό της χώρας. Δεν θα μπορούσε να γίνει καμία συναλλαγή, όλοι οι λογαριασμοί θα «πάγωναν», οι επιχειρήσεις θα έχαναν την πρόσβαση στους λογαριασμούς στο εξωτερικό, ενώ τα ευρώ στην Ελλάδα θα θεωρούνταν πλαστά! Οπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε απομονωμένο νησί, όπου κανείς  Ελληνας  πολίτης  δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, και τα ευρώ στην Ελλάδα θα ήταν παραχαραγμένα νομίσματα!

Σκληρή απάντηση στον κ. Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους «δραχμιστές», όπως τους χαρακτήρισε, έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Σε ανάρτησή του στο facebook, με τον εύγλωττο τίτλο «Χαμένοι στο διάστημα, νο2», επισημαίνει ότι τα 20 δισ. ευρω που υποτίθεται ότι βρίσκονται στις αποθήκες της ΤτΕ είναι απλοί τίτλοι του Δημόσιου και όχι χαρτονομίσματα. Επίσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής δήλωσε ότι «εναλλακτικό σχέδιο δεν μπορεί να είναι το ριφιφί στα αποθεματικά της ΤτΕ».

Οσοι μιλούν υποτιμητικά για «αλβανοποίηση» ή «βουλγαροποίηση» της Ελλάδας, σε περίπτωση ρήξης και εξόδου από το ευρώ, κάνουν μεγάλο λάθος. Οι γειτονικές χώρες μπορεί να είναι, ακόμα, φτωχότερες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και διαθέτουν δημόσια διοίκηση που σε πολλά σημεία υπερέχει της ελληνικής. Η ρήξη και η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε όχι στην αλβανοποίηση της Ελλάδας, αλλά στην επιβολή ενός καθεστώτος αντίστοιχου του Ενβέρ Χότζα, η σταλινική διακυβέρνηση του οποίου σφραγίστηκε από την πλήρη απομόνωση της χώρας του. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989, και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης αποκαλύφθηκε η οπισθοδρόμηση της Αλβανίας, όχι σε σχέση με τη Δύση (που δεν μπορούσε να γίνει η παραμικρή σύγκριση), αλλά σε σχέση με τις άλλες χώρες του ανατολικοευρωπαϊκού μπλοκ.

Ο κ. Λαφαζάνης πάντως αρνήθηκε την επανάσταση της δραχμής και με δήλωσή του στην Bild σημείωσε ότι: «Ολα αυτά τα σενάρια, όπου για παράδειγμα καταλαμβάνω την ΤτΕ, είναι ανοησίες. Δεν είμαι τρομοκράτης. Αλλά αυτά τα 22 δισ. υπάρχουν, και μάλιστα μοιρασμένα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε μετρητά. Και τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν στον κόσμο».

Τραπεζικές πηγές αμφισβητούν το ύψος του ποσού και εκτιμούν ότι το χρηματικό απόθεμα διαμορφώνεται σήμερα στα 12 δισ. ευρώ, απόθεμα που δεν ανήκει καν στην ΤτΕ. Το ποσό αυτό, χρήμα σε φυσική μορφή, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυλάσσεται στην Ελλάδα για μελλοντικές ανάγκες στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος. Σε περίπτωση που οι εγχώριες τράπεζες χρειαστούν χαρτονομίσματα, η ΤτΕ καταθέτει το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ και, αν εγκριθεί, τα χρήματα μεταφέρονται στην ΕΚΤ. Με λίγα λόγια το σχέδιο Λαφαζάνη είναι σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη.

Στο επίπεδο του κωμικού κινείται και η έτερη επαναστατική ιδέα τού να τυπώνουμε μονομερώς χαρτονομίσματα των 10 ευρώ και 20 εύρω. Σήμερα η Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος, μπορεί να τυπώνει χαρτονομίσματα κατόπιν εντολής της ΕΚΤ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάνει ό,τι θέλει. Αν προχωρούσε σε τύπωμα χαρτονομίσματος κατά παράβαση της ΕΚΤ, ουσιαστικά θα προχωρούσε σε… επίσημη παραχάραξη νομίσματος. Με λίγα λόγια θα είχαμε μια επιχείρηση κρατικής παραχάραξης με πιθανότητες επιτυχίας ανάλογες του να τυπώναμε αύριο αμερικανικά δολάρια για να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα!

Ακόμα και αν μια κυβέρνηση μονομερώς προχωρούσε σε έκδοση εθνικού νομίσματος (αν ξεπερνούσε το πρόβλημα του λογισμικού), τα μηχανήματα  θα έπρεπε να τυπώνουν για… χρόνια για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή