Χρηματοδότηση-γέφυρα 7 δισ. από την Ε.Ε., με εγγυήσεις

Χρηματοδότηση-γέφυρα 7 δισ. από την Ε.Ε., με εγγυήσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η μόνη λύση που βρίσκεται στο τραπέζι για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας αξίας 7 δισ. και για διάστημα τριών μηνών είναι μέσω του πανευρωπαϊκού μηχανισμού ΕFSM, όπου συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η τελική απόφαση θα επικυρωθεί σήμερα στο Eurogroup που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και (αν το πρώτο πακέτο μέτρων έχει ψηφιστεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο) θα δώσει την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι χρειάζονται το «πράσινο φως» από τα Κοινοβούλιά τους, να ξεκινήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις αντιστάσεις της Βρετανίας, που μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Τζορτζ Οζμπορν, είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις στο Ecofin της Τρίτης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιό του ότι η Πορτογαλία ήταν η τελευταία χώρα που θα χρησιμοποιούσε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αντιστάσεις της Βρετανίας λύγισαν όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs) σε εγγυήσεις αξίας 3,4 δισ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για το ευρώ, είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι δύο ήταν οι επιλογές για δάνεια-γέφυρα της Ελλάδας. Πρώτον, διμερή δάνεια που όμως, όπως είπε, «δεν υπήρχε καμία προοπτική για τέτοια βοήθεια» και, δεύτερον, το δάνειο από τον EFSM.

O κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι καταλαβαίνει πως και αυτή δεν είναι εύκολη λύση για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης και για αυτό επεξεργάζονταν τον τρόπο που θα εξασφάλιζε ότι οι χώρες εκτός ευρώ δεν θα έχαναν τα χρήματά τους σε περίπτωση που η Αθήνα θα χρεοκοπούσε στο δάνειο του EFSM.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί και συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε πρότεινε την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup ως λύση την εισαγωγή IOUs, κάτι που απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών καθώς εξελήφθη ως πρώτο βήμα εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες, δήλωσε ότι τα IOUs δεν συνιστούν «μίνι-Grexit» αλλά ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια.

Η χρηματοδότηση των 7 δισ. δεν φτάνει και για τις δανειακές μας υποχρεώσεις του Αυγούστου που είναι περίπου άλλα 5 δισ. Με αυτό το δάνειο-γέφυρα που δίνεται για τις ανάγκες του Ιουλίου, ξεπερνιέται το πρώτο εμπόδιο της 20ής Ιουλίου αλλά ασκείται και περαιτέρω πίεση σε Αθήνα και θεσμούς για να φθάσουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή