Δυσαρέσκεια Πούτιν για στάση Φινλανδίας

Δυσαρέσκεια Πούτιν για στάση Φινλανδίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε χθες «νομικά παράτυπη» την απαγόρευση εισόδου του προέδρου της ρωσικής Βουλής στη Φινλανδία, σε συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του Σαουλί Νιινίστο. Ο αποκλεισμός της ρωσικής αποστολής από τη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ για την επέτειο των 40 ετών από την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι δείχνει πόσο έχει πληγεί το λεγόμενο «πνεύμα του Ελσίνκι».

Η σύνοδος του ΟΑΣΕ, οργανισμού που ιδρύθηκε προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές Ανατολής – Δύσης, έληξε στις 9 Ιουλίου χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Χθες ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ότι η απόφαση της Φινλανδίας «ελήφθη κατόπιν πιέσεων κάποιων κρατών-μελών της Ε.Ε.». Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής (Δούμα), Σεργκέι Ναρίσκιν, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων των οποίων η είσοδος στην Ε.Ε. έχει απαγορευθεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στη Ρωσία για το ουκρανικό ζήτημα. Ομως η Ρωσία υποστήριξε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να είχε επιτρέψει την είσοδο του Ναρίσκιν, δεδομένου ότι επρόκειτο να λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη.

Η υποχρέωση να τηρεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη Φινλανδία που συνορεύει με τη Ρωσία και έχει στενές οικονομικές σχέσεις μαζί της. Σύμφωνα με το ρωσικό ανακοινωθέν, στο χθεσινό τηλεφώνημα «οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία των συμφωνιών που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του προέδρου Νιινίστο στη Μόσχα στις 16 Ιουνίου 2015».

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέα αντίμετρα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, τα οποία θα αφορούν στοχευμένα κάποιες χώρες. Αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε πρόσφατα ότι η άρνηση βίζας στον Ναρίσκιν μπορεί να έχει επίπτωση στους προνομιακούς όρους με τους οποίους η Ρωσία εισάγει φινλανδική ξυλεία. «Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι γεωπολιτικοί μας αντίπαλοι θα αναθεωρήσουν τη στάση τους στο ορατό μέλλον», είπε προ δεκαημέρου ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ και στην απόφαση της Ε.Ε. να επεκτείνει τις κυρώσεις για ένα εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή