Η αποκαθήλωση του Μπιλ Κόσμπι

Η αποκαθήλωση του Μπιλ Κόσμπι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σκάνδαλο Μπιλ Κόσμπι» είναι πρωτοσέλιδο στο Χόλιγουντ και πρώτο θέμα στον κόσμο του θεάματος. Ξέσπασε πριν από λίγους μήνες, για μια παλιά υπόθεση, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει. Είναι, όμως, τέτοια η συγκυρία (οι προτεραιότητες της εποχής μας) και τέτοια η βαρύτητα της κατηγορίας, που ο Μπιλ Κόσμπι, ο δημοφιλής κωμικός, γίνεται πλέον ένας καταλύτης για το νομικό και ηθικό πλαίσιο μιας δημόσιας καταγγελίας.

Ο Κόσμπι κατηγορείται ότι έχει βιάσει 24 γυναίκες και ότι χρησιμοποίησε ουσίες για να κάμψει την αντίστασή τους. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, που διέρρευσαν από νομικά έγγραφα του 2005 και καταγγελίες των ίδιων των γυναικών. Η αποκάλυψη προκάλεσε τέτοια οργή στην κοινή γνώμη, που ζητήθηκε ακόμη και να ξηλωθεί το άστρο του στο Walk of Fame. To άστρο δεν ξηλώθηκε, αλλά βανδαλίστηκε.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Μπιλ Κόσμπι δίχασαν και το Χόλιγουντ και τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά σταδιακά οι περισσότεροι ηθοποιοί και σκηνοθέτες κλίνουν εναντίον του. Είναι χαρακτηριστή η στάση του σκηνοθέτη Τζαντ Απατόου, που έλαβε δημοσίως θέση, υποστηρίζοντας την πλευρά των κατηγόρων του Μπιλ Κόσμπι. «Είναι ένα από τα πιο τραγικά συμβάντα στο επάγγελμά μας», είπε σε συνέντευξή του. «Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών και να τους πούμε ότι τις πιστεύουμε. Πρέπει πάντα να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, αλλά εν προκειμένω έχουν εμφανιστεί 40 άνθρωποι που εκτοξεύουν κατηγορίες». Παρά την έκταση που έχει λάβει η υπόθεση, δεν έχει διαταχθεί η σύλληψη του Μπιλ Κόσμπι, ο οποίος αρχικά είχε και υποστηρικτές. Στο πλευρό του ήταν εξαρχής η Γούπι Γκόλντμπεργκ, η οποία, όμως, τον εγκατέλειψε με δημόσια δήλωσή της στις 14 Ιουλίου, μετά την αποκάλυψη ότι ο Κόσμπι είχε χρησιμοποιήσει ηρεμιστικά για να παρασύρει τα θύματά του.

Μεγάλη διάσταση έχει προσλάβει και η έκθεση με έργα της συλλογής του Μπιλ Κόσμπι, που παρουσιάζει το Smithsonian Institute, στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης στην Ουάσιγκτον. Ο Μπιλ Κόσμπι και η οικογένειά του είναι συλλέκτες έργων τέχνης, κυρίως αφροαμερικανικής. Η έκθεση που παρουσιάζεται είναι μια συνομιλία ανάμεσα σε έργα τέχνης από την αφρικανική και την αφροαμερικανική παράδοση. Ο Μπιλ Κόσμπι δώρησε επί τη ευκαιρία στο μουσείο το ποσόν των 716.000 δολαρίων, το οποίο έγινε αποδεκτό.

Γι’ αυτό και το μουσείο έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δυσάρεστη και αμήχανη θέση. Αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία διαχωρίζει με σαφήνεια την «υπόθεση Μπιλ Κόσμπι» από τη συγκεκριμένη έκθεση. «Η έκθεση αφορά τα έργα τέχνης και τους καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν και όχι τους συλλέκτες».

Η αποστασιοποίηση του Smithsonian Institute προκάλεσε ζωηρές αντιδράσεις κατά του μουσείου. Ο Τζόναθαν Τζόουνς στον «Γκάρντιαν» (14/7) γράφει ότι το Smithsonian «θα έπρεπε να ντρέπεται». Είναι μια υπόθεση σε εξέλιξη με πολλές παραμέτρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή