Πιθανό το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων τη Δευτέρα

Πιθανό το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων τη Δευτέρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διεύρυνση των εργασιών τους αναμένεται να λειτουργήσει από τη Δευτέρα το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων, έπειτα από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας. Για σήμερα οι τράπεζες θα λειτουργήσουν με βάση το ισχύον καθεστώς, ενώ η διεύρυνση των εργασιών αναμένεται να καθοριστεί με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που θα εκδοθεί ίσως και σήμερα και θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, από τη Δευτέρα θα επιτραπεί η πρόσβαση σε θυρίδες και οι τράπεζες αναζητούν ήδη τρόπο να αποφευχθούν οι ουρές στα καταστήματα. Το υπουργείο μελετά, πάντως, την επιβολή ορίου 1.000 ή 2.000 ευρώ για πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με τον έλεγχο να επικεντρώνεται στα τελωνεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, με άλλη ΠΝΠ –χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα ισχύσει από τη Δευτέρα– εξετάζεται να δοθεί και η δυνατότητα διενέργειας χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές, η ΠΝΠ θα ορίζει αυξημένο όριο αναλήψεων που θα ισχύει σωρευτικά για ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών, καταργώντας το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αυτό εξετάζεται π.χ. να είναι τα 300 ευρώ την εβδομάδα, με στόχο με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθούν οι πολίτες και να μη συνωστίζονται στις ουρές των ΑTM σε καθημερινή βάση.

Στις διευρυμένες εργασίες εξετάζεται να συμπεριληφθεί η δυνατότητα εξόφλησης επιταγών, διαδικασία που έχει παγώσει κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες της τραπεζικής αργίας. Το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται η εξόφληση των επιταγών να γίνεται σε πίστωση λογαριασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, ενώ μεταξύ των συναλλαγών που αναμένεται να προστεθούν είναι και το άνοιγμα λογαριασμών για συγκεκριμένες ανάγκες, π.χ. η μισθοδοσία. Η ΠΝΠ που θα ρυθμίζει τα παραπάνω θέματα θα επιλύει επίσης και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξαγωγή χρημάτων για συγκεκριμένο σκοπό, όπως είναι η πληρωμή νοσηλίων, διδάκτρων κ.λπ. Κρίσιμο είναι ακόμη το θέμα της διενέργειας συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, που παραμένει κλειστό για δύο εβδομάδες. Σε πρώτη φάση αναμένεται να επιτραπεί η εκτέλεση συναλλαγών για αλλοδαπούς θεσμικούς και η εκτέλεση εμβασμάτων εξωτερικού με πώληση χρηματοοικονομικών μέσων.

Στόχος η σταδιακή επάνοδος της οικονομίας στην ομαλότητα, «ξεπαγώνοντας» μια σειρά συναλλαγών που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, αποσυμφορίζοντας τον όγκο των αιτημάτων που συσσωρεύονται στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία λειτουργεί πλέον στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου έως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, η Επιτροπή δέχθηκε 3.243 αιτήματα, επεξεργάστηκε 2.639 αιτήματα, εκ των οποίων 909 ή 34,4% εγκρίθηκαν με απόφαση και 58 ή 2,2% απορρίφθηκαν με απόφαση. Οι συνολικές εκροές ρευστότητας που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα ως συνέπεια των αποφάσεων της Επιτροπής ανέρχονται σε 819,9 εκατ. ευρώ. Ποσό 22,9 εκατ. ευρώ αφορά νοσήλια, φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Ποσό 59,8 εκατ. ευρώ αφορά τρόφιμα, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας τροφίμων, καθώς και ζωοτροφές. Ποσό 195,8 εκατ. ευρώ αφορά εισαγωγή πετρελαιοειδών και ενέργειας και λοιπών ενεργειακών προϊόντων. Τέλος, ποσό 291,9 εκατ. ευρώ αφορά λοιπά προϊόντα και υπηρεσίες για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, όπως πληρωμές διδάκτρων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εξωτερικού, δαπάνες εθνικής άμυνας, ναυτιλιακές δαπάνες, δαπάνες αεροπορικών εταιρειών, δαπάνες άγονων γραμμών και προϋποθέσεις χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή