Simone Rocha: Τόλμη στην πασαρέλα

Simone Rocha: Τόλμη στην πασαρέλα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η γύμνια πάντα προσελκύει την προσοχή» είχε πει η σχεδιάστρια Simone Rocha μετά την παρουσίαση της φετινής ανοιξιάτικης συλλογής της. Ξεκινώντας την καριέρα της σχεδιάζοντας μπλούζες με διαφάνειες και αποκαλυπτικά παντελόνια, η Rocha έκανε το ντεμπούτο της στις επιδείξεις μόδας με εντυπωσιακά δαντελένια παλτό, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν πρότεινε μέσα από τις κολεξιόν της ρούχα που άφηναν λίγα στη φαντασία. Οι εμφανίσεις των διάσημων γυναικών στο κόκκινο χαλί με αποκαλυπτικά ρούχα, απέδειξαν ότι οι γυναίκες όχι μόνο δεν τρόμαξαν με το γυμνό αλλά αισθάνθηκαν άνετες με το σώμα τους και ελεύθερες να φορέσουν girlyφορέματα με διαφάνειες και περίτεχνα σχέδια. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Style. com, η σχεδιάστρια αποκάλυψε την άποψή της για τις στιλιστικές επιλογές των stars, μίλησε για την αγάπη της για τις διαφάνειες και για τις καλλιτεχνικές επιρροές της.

Simone Rocha: Τόλμη στην πασαρέλα-1

Simone Rocha Φθινόπωρο 2015

«Πάντα μου άρεσε να δείχνω λίγο δέρμα» λέει για τα ρούχα που σχεδιάζει η Simone Rocha εξηγώντας ότι «θέλω να είναι προκλητικά αλλά και θηλυκά, να φαίνεται αν κάποια έχει μπούστο, μέση ή πόδια, με την έννοια ότι μου αρέσει που το γυμνό ενισχύει την θηλυκότητα. Γιατί κάτω από τα ρούχα που φοράμε όλοι καθημερινά, βρίσκεται το σώμα μας και νομίζω ότι η ισορροπία του σώματος που συναντά το ύφασμα μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέροντα ρούχα».

H σχεδιάστρια από την αρχή της καριέρας της χρησιμοποιούσε διαφάνειες, τούλι και see-through υφάσματα: «Ήταν ένας τρόπος να παίξω με τις αναλογίες του σώματος και την σιλουέτα. Αυτό ήταν που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον ως σχεδιάστρια, η αντίθεση, δηλαδή, του σκληρού και του μαλακού, του στέρεου και του διάφανου, ένα αποτέλεσμα που σε κάνει να κοιτάξεις και δεύτερη φορά το ρούχο.  Αυτό συνδυασμένο με τις επιρροές που έχουν οι κολεξιόν μου, όπως η δουλειά του Araki. Δεν ήθελα να αγνοήσω το σώμα, γιατί ήταν κάτι που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον στον κόσμο του Araki, οπότε ήθελα τα ρούχα που δημιουργούσα να έχουν αυτή την ισορροπία. Δεν εμπνεόμουν βέβαια μόνο από τον Araki αλλά και από την καλλιτέχνιδα Louise Bourgeois».

Simone Rocha: Τόλμη στην πασαρέλα-2

Simone Rocha Άνοιξη 2015

Το γυμνό για εκείνη δεν πρέπει να είναι προκλητικό: «Δεν έχω κάνω ποτέ κάτι για να προκαλέσω. Εξαρτάται βέβαια κι από τον σχεδιαστή. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση. Θα ήταν σοκαριστικό αν κάποιος έμπαινε στο γραφείο του χωρίς μπλούζα. Αλλά πιστεύω ότι ζούμε σε ενδιαφέρουσα εποχή, δεν έχει να κάνει με το γυμνό μόνο, οι άνθρωποι εκθέτουν τους εαυτούς τους, την προσωπικότητά τους και τη δουλειά τους. Είναι μια καλή στιγμή για να μπορέσεις να εκφραστείς με τέτοιο τρόπο».

Η Simone πιστεύει ότι η κουλτούρα και η μόδα είναι άμεσα συνυφασμένες. Όταν αναφέρεται για τις διάσημες γυναίκες που εμφανίζονται στο κόκκινο χαλί με αποκαλυπτικά ρούχα, εξηγεί ότι «πάντα υπήρχαν ρούχα τέτοια. Δεν ξέρω πολλούς celebrities αλλά ίσως να αισθάνονται ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να φορέσουν ό,τι θέλουν. Ξέρετε στους πίνακες του Lucian Freud οι άνθρωποι ήταν πάντα γυμνοί, όπως και στα γλυπτά της Louise Bourgeois. Οπότε ίσως τώρα όλοι να αισθάνονται έτσι».

Η γυναίκα που αντιπροσωπεύει την Simone Rocha ως σχεδιάστρια, είναι, όπως λέει, «μια γυναίκα που αισθάνεται θηλυκή, αλλά ταυτόχρονα είναι δυνατή, άνετη και αληθινή. Δεν θέλω οι γυναίκες να αισθάνονται σαν να βρίσκονται μέσα σε ένα γυάλινο κουτί. Θέλω να αισθάνονται πολύ σημαντικές και άνετες με το σώμα τους. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μια γυναίκα σχεδιάστρια που φτιάχνει ρούχα για γυναίκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή