Πύρινα μέτωπα σε Λακωνία, Υμηττό, Μαλακάσα και Κορινθία

Πύρινα μέτωπα σε Λακωνία, Υμηττό, Μαλακάσα και Κορινθία

10' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν πολλές περιοχές της Ελλάδας από τα ξημερώματα της Παρασκευής, καθώς πυρκαγίες ξέσπασαν σε Υμηττό, Λακωνία, Μαλακάσα, Αργολίδα, Εύβοια και Μεσσηνία, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν συνολικά μέσα στην ημέρα πάνω από 50 πύρινα μέτωπα, ενώ αρκετά από αυτά παραμένουν ενεργά.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στα μέτωπα του Καρέα, της Μαλακάσας, της Νεάπολης Λακωνίας και του Σπαθοβουνίου Κορινθίας, με σκοπό την οριοθέτησή τους.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν αποχωρήσει από όλα τα μέτωπα οι εναέριες δυνάμεις αλλά παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης. Όπως αναφέρεται, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές αλλά ο κίνδυνος παραμένει καθώς συνεχίζονται οι άνεμοι.

Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά στον Βύρωνα

Εν τω μεταξύ, δύο άνδρες 67 ετών και 58 ετών, ο ένας βουλγαρικής καταγωγής, συνελήφθησαν την Παρασκευή από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Βύρωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες πραγματοποιούσαν μελισσοκομικές εργασίες, πιθανότατα κάπνισμα μελισσίων.

Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν το Σάββατο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, οπως γνωστοποίησε σε δελτίο Τύπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε Υπουργείο Άμυνας και Γραφείο Πολιτικής Προστασίας μετέβη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα:

Νωρίτερα, στην περιοχή της πυρκαγιάς έσπευσε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε απο κατοίκους που τον κατηγόρησαν για μικροπολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης αποδοκιμάστηκε έντονα από τους κατοίκους του Καρέα όταν εμφανίστηκε στο μέτωπο της φωτιάς και συγκεκριμένα τη στιγμή που έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών. «Εξηγήστε μου τι ήρθατε να κάνετε εδώ πέρα; Για ποιο λόγο είστε εδώ;». «Μικροπολιτική ήρθες να κάνεις;». «Είναι σωστό αυτό που κάνεις; Να σηκωθείς να φύγεις. Ή να βγάλεις το σακάκι σου και να βοηθήσεις να τη σβήσουμε τη φωτιά». Είναι μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν από εκνευρισμένους πυροπαθείς. Ο ίδιος, φανερά έκπληκτος, γιατί δεν περίμενε αυτή την αντίδραση, περιορίστηκε να δηλώσει στις κάμερες: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σβήσει η φωτιά, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, να σταματήσει το κακό, όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο». Ο κ. Λαφαζάνης ύστερα από λίγα λεπτά αποχώρησε από το σημείο.

Η πρωτοβουλία του κ. Λαφαζάνη να μεταβεί κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς προσλαμβάνει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επέλεξε να πάει στον Καρέα τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν τα κέντρα επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Πυροσβεστικής, για να ενημερωθεί για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα στη χώρα. Ηρθε, μάλιστα, σε μια στιγμή που οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαιτίας της διαφοροποίησης του κ. Λαφαζάνη και των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας έναντι της συμφωνίας με τους εταίρους που επέτυχε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε το απόσπασμα:

Πάντως, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τόνισε σε δηλώσεις του: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σβήσει φωτιά, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, να σταματήσει το κακό, όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο».

Καμμένος: Υπάρχει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος 2007

Μετά την επιστροφή του από την Ικαρία ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι περιπολίες από το απόγευμα της Παρασκευής κάνει σε δασικές περιοχές και ο στρατός. 

Σε κλοιό φωτιάς χωριά και σπίτια στη Νεάπολη

Σε εξέλιξη παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο χωριό Φαρακλό Λακωνίας. Αργά το απόγευμα, το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν βόρεια της Νεάπολης Βοιών απειλώντας τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Νωρίτερα, οι φλόγες είχαν απειλήσει, εκτός από το χωριό Φαρακλό, τους οικισμούς Λάχι, Κάτω Καστανιά και Αγ. Νικόλαος, οι οποίοι εκκενώθηκαν για προληπτικούς, κυρίως, λόγους.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, την ευθύνη της επιχείρησης κατάσβεσης στη Λακωνία ανέλαβε ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Καρατζιάς, ενώ με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στη Νεάπολη Λακωνίας μετέβη και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.

Στη μάχη με τις φλόγες συμμετείχαν περισσότεροι από 160 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 45 υδροφόρες της περιφέρειας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Μάλιστα, τις μεσημεριανές ώρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, παλαιού τύπου πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair-215 παρουσίασε μηχανική βλάβη και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε δρόμο κοντά στο χωριό Φαρακλό. Οι δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας εγκατέλειψαν το αεροσκάφος σώοι και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Στις 9 π.μ., χθες, Ελληνας ομογενής από το Βέλγιο που παραθέριζε στο χωριό Λάχι μεταφέρθηκε με έμφραγμα του μυοκαρδίου στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης, όπου και κατέληξε. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3.40 τα ξημερώματα στο χωριό Φαρακλό και πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ χθες το μεσημέρι το κύριο μέτωπο βρισκόταν κοντά στο χωριό Λάχι με κατεύθυνση προς τον Αγ. Νικόλαο, τις απογευματινές ώρες η πυρκαγιά είχε αλλάξει κατεύθυνση απειλώντας τα πρώτα σπίτια βόρεια της Νεάπολης. Γι’ αυτό εξάλλου κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Νεαπόλεως, το προσωπικό του οποίου μετακινήθηκε σε κοντινό γηροκομείο, προκειμένου να παρέχει από εκεί υπηρεσίες σε όποιον είχε ανάγκη.

Τις πρωινές ώρες χθες και ενώ οι φλόγες πλησίαζαν το χωριό Αγ. Νικόλαος, περίπου 200 κάτοικοι που είχαν βρει καταφύγιο στον όρμο Προφήτη Ηλία μεταφέρθηκαν με λάντζες στο λιμάνι της Νεάπολης και του Παλαιοκάστρου. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν φθορές σε τρεις αγροικίες στο χωριό Φαρακλό και δύο στο χωριό Λάχι, ενώ κατά τις βραδινές ώρες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ζημιές από τη φωτιά και σε σπίτια στη Νεάπολη.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στην «Κ», ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης δήλωσε ότι «η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε διαφορετικά μέτωπα» και προσέθεσε ότι «πέρασε μέσα από τα χωριά Λάχι, Αγ. Νικόλαο και Φαρακλό, προκαλώντας ζημιές σε οικήματα». Επιπλέον, προέβλεψε ότι η μάχη με τις φλόγες θα συνεχιζόταν στη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή έπνεαν ισχυροί, ενώ τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής είχαν διακόψει τις ρίψεις αφού είχαν λάβει εντολή να μεταβούν σε άλλα πύρινα μέτωπα. Τέλος, ο κ. Τριχείλης επεσήμανε ότι η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη ορεινή έκταση και απέκλεισε το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Για εκτεταμένες φθορές σε σπίτια τόσο στη Νεάπολη όσο και στο χωριό Αγ. Νικόλαος έκανε λόγο και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος. Μιλώντας χθες το βράδυ στην «Κ», τόνισε ότι η φωτιά είχε φτάσει στην πόλη της Νεάπολης, ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία για έλεγχο της κατάστασης κυρίως λόγω της εξασθένησης των ισχυρών ανέμων που έπνεαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή.

Για τον συντονισμό της επιχείρησης και την αναδιάταξη των δυνάμεων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Πολλά τα πύρινα μέτωπα στον Υμηττό

Μέσα σε λίγες ώρες μια φωτιά με επιδόσεις καταδρομέα κατέκαψε μια ολόκληρη πλευρά του Υμηττού, που εκτείνεται από τον Καρέα του Δήμου Βύρωνα μέχρι τα όρια του Δήμου Γλυφάδας, περνώντας με μεγάλη ταχύτητα από τα ορεινά σημεία των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν τα πύρινα μέτωπα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, παίρνοντας ώθηση από τους ισχυρότατους ανέμους που έφταναν τα 8-9 μποφόρ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας του Υμηττού, δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, έκανε λόγο για σχέδιο εμπρησμού, καταγγέλλοντας πως εκδηλώθηκαν πολλές εστίες ταυτόχρονα (με εκρήξεις). Η φωτιά κατέκαψε ορισμένα από τα πιο όμορφα δασωμένα σημεία της δυτικής πλευράς του Υμηττού, μαζί με περιοχές που είχαν αναδασωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στον Καρέα, στην Αργυρούπολη και στην Ηλιούπολη «έγλειψε» τις κατοικημένες περιοχές. Κάηκαν ένα σπίτι και μία ταβέρνα στον Καρέα. Πολλά σπίτια μαύρισαν από τον καπνό, ενώ η κατάσταση έμοιαζε με πύρινη κόλαση, με τεράστια σύννεφα καπνού να σκεπάζουν τις νοτιοανατολικές συνοικίες της Αθήνας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12.28 μ.μ. και το πρώτο πύρινο μέτωπο ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού. Πολύ γρήγορα, όμως, οι βόρειοι άνεμοι την ώθησαν προς την Ηλιούπολη και στη συνέχεια στην Αργυρούπολη, ενώ νωρίς το απόγευμα η φωτιά είχε υπερκεράσει ορισμένα υψώματα και κατέβαινε προς την πλευρά της Τερψιθέας στη Γλυφάδα. Εκεί γινόταν μεγάλη μάχη, καθώς η Πυροσβεστική προσπαθούσε να περιορίσει την επέκταση της φωτιάς για να την ελέγξει.

Στο σημείο επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 10 υδροφόρες δήμων, επτά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Τεράστια ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, που είχαν βγει στους δρόμους και με λάστιχα, ακόμα και με κουβάδες, προσπαθούσαν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να αποτρέψουν την αναζωπύρωση των εστιών (Καρέας, Αστυνομικά Ηλιούπολης, περιοχή ΚΥΤ). Σημαντική ήταν η βοήθεια των ομάδων εθελοντικής πυρόσβεσης των συγκεκριμένων δήμων.

Εγκαιρα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 50 καλόγριες, καθώς και ένα σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Καρέα. Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν σε άλλο κτίριο του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη το μεσημέρι στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και λίγο αργότερα στο αντίστοιχο της Πυροσβεστικής. Οπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ώστε να συνδράμουν η Αεροπορία και ο Στρατός με επιπλέον δυνάμεις εναέριας πυρόσβεσης στο μέτωπο του Καρέα. «Ηδη επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και πάνω από 70 οχήματα. Εχουν απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη δύo Canadair, ενώ απογειώνονται από την Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Σινούκ», σημείωσε. «Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία. Βεβαίως χρειάζεται και η εθελοντική συνεισφορά, εκεί όπου ενδείκνυται και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια και αν χρειαστεί, θα γίνει και επίσημο αίτημα σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό τη συνδρομή τεσσάρων αεροσκαφών.

«Αυτό που βλέπω μοιάζει να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στις χθεσινές μεγάλες πυρκαγιές.

«Σε όλες τις περιπτώσεις ερευνούμε και το ενδεχόμενο του εμπρησμού», είπε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν χθες το βράδυ έρευνα της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό ενός άνδρα, πιθανότατα περιπατητή στην περιοχή της Ηλιούπολης, που αγνοείται.

Πυρκαγιές σε Μαλακάσα, Κορωπί, Ν. Αρτάκη

Μεγάλες διαστάσεις πήρε λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3.25 μ.μ. χθες το μεσημέρι στη Μαλακάσα.

Ενώ αρχικά πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής είχαν να αντιμετωπίσουν ένα και μόνο μέτωπο στη θέση Κούτσι, λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά «άνοιξε» και μέχρι αργά χθες μαινόταν ανεξέλεγκτη σε δύο μέτωπα. Μάλιστα, λόγω της πυρκαγιάς κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθούν δύο παιδικές κατασκηνώσεις του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ που φιλοξενούσαν περίπου 130 παιδιά. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην επιχείρηση κατάσβεσης έπαιρναν μέρος 40 πυροσβέστες με 11 οχήματα, επίσης δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Ωστόσο, μιλώντας χθες το βράδυ στην «Κ», ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης τόνισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη φωτιά, ο ισχυρός αέρας είναι εχθρός μας», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε επαρκής από αέρος συνδρομή της Πυροσβεστικής στην επιχείρηση: «Υπάρχουν υδροφόρες του δήμου και της Πυροσβεστικής, ωστόσο δεν επαρκούν. Ευτυχώς, δεν έχουν απειληθεί σπίτια».

Νωρίτερα χθες, φωτιά εκδηλώθηκε στο Κορωπί σε δασική έκταση κοντά στο προπονητήριο του Παναθηναϊκού στην οδό Τσακάλωφ. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Τις απογευματινές ώρες η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση.

Σε ύφεση εξάλλου βρισκόταν χθες το βράδυ και η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στη 1 μ.μ. σε αγροδασική έκταση στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 41 πυροσβέστες με 15 οχήματα και τρεις υδροφόρες της ΟΤΑ. Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα και στα Χαλκιάνικα της ορεινής Αιγιάλειας, ενώ για εμπλοκή στην εκδήλωσή της προσήχθη ένα άτομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, χθες από τις 6 το πρωί και μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας είχαν εκδηλωθεί 54 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε διαταγή προς όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας για απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση κατά τις νυχτερινές ώρες και για περιπολίες αστυνομικών σ’ αυτά.

Επίσης, σε επιφυλακή αποφασίστηκε να τεθούν και υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο που τυχόν κριθεί απαραίτητη η ενεργοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή