Τέχνη και Ιστορία στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Τέχνη και Ιστορία στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μία εβδομάδα ακριβώς έγιναν στους Δελφούς τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του σπουδαίου σουρεαλιστή ζωγράφου ελληνικής καταγωγής MAYO (Αντώνης Μαλλιαράκης, 1905-1990) στον εκθεσιακό χώρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚεΔ). Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική δωρεά της Lucilla Mussini-Bombieri, προσωπικής φίλης του ζωγράφου. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η κριτικός τέχνης Εφη Ανδρεάδη, η οποία και παρουσίασε την έκθεση μαζί με την πρόεδρο του Κέντρου, πρύτανη Ελένη Αρβελέρ. Ο MAYO υπήρξε εκτός από ζωγράφος και σκηνογράφος. Γεννήθηκε στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι και αρκετά χρόνια στην Ιταλία. Πέθανε το 1990 σε προάστιο του Παρισιού.

Η προγραμματισμένη για το ίδιο βράδυ περιήγηση στα αποκατεστημένα έργα του Πάρκου Γλυπτικής, λόγω βροχής, πραγματοποιήθηκε την επομένη. Πρόκειται για γλυπτά των Ζογγολόπουλου, Τάκη, Θόδωρου, Παρμακέλη, Αντωνάκου, Τσόκλη, Λυδίας Βενιέρη, Πατρίτσια Μολινάρι.  Η αποκατάσταση των υπόλοιπων γλυπτών της συλλογής προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από τον Σύλλογο Φίλων του ΕΠΚεΔ. Την επιμέλεια και μελέτη της αποκατάστασης, την οποία πραγματοποίησε ο Λεωνίδας Γκίκας, είχε η κριτικός τέχνης Εφη Ανδρεάδη. Από τους δημιουργούς έδωσε το «παρών» ο γλύπτης και ακαδημαϊκός Γιάννης Παρμακέλης, ο οποίος μίλησε για το έργο του «Κάθετο αρχαϊκό» από τη σειρά «Μηχανικά».

Το Σάββατο 11 Ιουλίου και ενώ στις Βρυξέλλες διαδραματιζόταν μία σύνοδος που ίσως να απασχολήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος όσο απασχολεί εμάς στο παρόν, στο ΕΠΚεΔ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με αντικείμενο ένα άλλο κοσμοϊστορικό συνέδριο: «200 χρόνια από το Συνέδριο της Βιέννης (1815-2015) – Ο ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια», υπό την προεδρία του καθηγητή Αθανάσιου Μαρκόπουλου, διευθυντή του Κέντρου. Μίλησαν ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, οι καθηγητές πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης και Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Εργου Ιωάννη Καποδίστρια Ανδρέας Κούκος, η Αντα Διάλλα (ιστορικός, ΑΣΚΤ) και ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου, δρ Ιστορίας ΑΠΘ. Οι εισηγήσεις προσέφεραν πρωτότυπες προσεγγίσεις σχετικά με την προσωπικότητα του Καποδίστρια ως Ελληνα δρώντα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο αφενός τον διαμόρφωσε, αφετέρου όμως και ο ίδιος, όσο το επέτρεπαν οι συσχετισμοί των δυνάμεων, συνδιαμόρφωνε αυτό μέσα από τη διπλωματική του δράση.  Η γνωριμία με τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια και η σχετική έρευνα διευκολύνονται πλέον χάρη στο Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια

(http://kapodistrias.digitalarchive.gr/index.php).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή