Από το Νόβι Σαντ στη Σάμο μέσω Μονάχου

Από το Νόβι Σαντ στη Σάμο μέσω Μονάχου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνταγή είναι απλή και λειτουργική: χρειάζονται παραδείγματα έμπρακτου ήθους και ψυχικής ακεραιότητας για να μας κάνουν να δούμε τα πράγματα με άλλη ματιά. Το 2010 η Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz, γεννημένη στην Αθήνα, εγκατεστημένη στο Μόναχο, σε συζητήσεις με Γερμανούς αλλά και συμπατριώτες μας άκουγε συνεχώς το ίδιο σχόλιο: «Και τι κάνετε εσείς οι Ελληνες του εξωτερικού για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα;».

Το σκέφτηκε αρκετά. Επέλεξε τη Σάμο, ένα νησί με το οποίο έχει σχέση αγάπης και όχι καταγωγής, και ίδρυσε εκεί το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών της Σάμου με ανερχόμενα αστέρια της κλασικής μουσικής, με θερινές συναυλίες στο αρχαίο στάδιο του Πυθαγορείου με τη συνδρομή του Schwarz Foundation στο Μόναχο.

Το 2012 οι δράσεις επεκτάθηκαν και στα εικαστικά, με αφιερώματα που φιλοξενούνται στο Pythagorion Art Space, ένα παλαιό ξενοδοχείο που μετατράπηκε σε κομψό εκθεσιακό χώρο με τη συνδρομή του ιδρύματος.

Κάπως έτσι τα τελευταία πέντε χρόνια όχι μόνον έχει δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός θεσμός διεθνούς εμβελείας στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και μια γέφυρα ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν μια παθιασμένη σχέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι, εκτός από το κύρος, το φεστιβάλ προσφέρει έσοδα και κάποιες θέσεις εργασίας.

Φέτος το Young Artists Festival θα πραγματοποιηθεί σε πείσμα των δύσκολων καιρών από τις 7 ώς και τις 13 Αυγούστου. Την ερχόμενη Τρίτη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάσει τη δουλειά της η -γεννημένη το 1981- Αλεξάντρα Ντομανόβιτς, με τίτλο «Hotel Marina Lucica», όμως τα επίσημα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Αυγούστου.

Με καταγωγή από το Νόβι Σαντ, η καλλιτέχνις έχει ζήσει στο πετσί της τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η προσωπική και η δημόσια ιστορία συχνά συμπλέκονται στη δουλειά της. Αμφισβητώντας την ιδέα μιας άκαμπτης, συμπαγούς ιστορικής αφήγησης, η καλλιτέχνις γίνεται η ίδια αφορμή και όχημα για την ιστορική έρευνα που καθοδηγεί την πρακτική της. Τα έργα της, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία και εγκατάσταση, ασχολούνται με τη συχνά σιωπηρή ή μη ορατή πολιτική που διαμορφώνει τη σύγχρονη κοινωνία.

Η έκθεση «Hotel Marina Lucica» περιλαμβάνει έργα της τελευταίας πενταετίας, στα οποία συγκαταλέγεται μεγάλος αριθμός νέων αναθέσεων. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται σε ένα παλαιό θέρετρο στις ακτές της Κροατίας, το οποίο άλλαξε πολλές φορές χρήση ανάλογα με τις ιστορικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή