Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, με εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων, διευρυμένες εργασίες

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, με εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων, διευρυμένες εργασίες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρευτική ανάληψη μετρητών ανά εβδομάδα, με βάση το ισχύον ημερήσιο όριο των 60 ευρώ, εξόφληση επιταγών, πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση στις θυρίδες είναι μερικές από τις νέες εργασίες που θα μπορεί κάποιος να κάνει από τη Δευτέρα στις τράπεζες. Αυτό θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), βάσει της οποίας από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων, εκτελώντας συγκεκριμένες εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών της ΕΚΤ και εκπροσώπων των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών για το άνοιγμα των καταστημάτων. Είχε προηγηθεί, χθες το πρωί, δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, με την οποία είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να ανοίξουν τη Δευτέρα.

Κύριο μέλημα της ΕΚΤ είναι να κλείσουν όλα τα πιθανά «παράθυρα», έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια και να αποφευχθούν ασάφειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε εκροή χρημάτων.

Με βάση τις πληροφορίες από τις τράπεζες, αλλά και τις διευκρινίσεις που είχε δώσει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, διατηρείται το όριο των 60 ευρώ ημερήσιας ανάληψης μετρητών ανά καταθέτη, ανά τράπεζα και ανά ημέρα. Ωστόσο, θα μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη σωρευτικά τού παραπάνω ποσού ανά εβδομάδα, χωρίς, βέβαια, να έχει αποσαφηνιστεί εάν η εβδομάδα υπολογίζεται με βάση τις πέντε εργάσιμες ημέρες, δηλαδή 300 ευρώ, ή με βάση την ημερολογιακή αρίθμηση για επτά ημέρες, δηλαδή 420 ευρώ.

Το άνοιγμα των καταστημάτων θα συνοδευθεί, επίσης, με την ελεύθερη πρόσβαση στις θυρίδες και, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μάρδας, «κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του σε αυτές, αφού προηγουμένως συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρήματα που βρίσκονται στις θυρίδες φθάνουν έως και τα 20 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες αναζητούν τρόπους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα από τους κατόχους των θυρίδων, οι οποίοι θα επιδιώξουν από την πρώτη μέρα να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλά και τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο κ. Μάρδας, θα επιτραπεί το σπάσιμο μιας προθεσμιακής κατάθεσης για συγκεκριμένο όμως σκοπό, όπως π.χ. η πληρωμή νοσηλίων, προμηθευτών ή οφειλών προς το Δημόσιο. Θα επιτρέπεται, επίσης, η δυνατότητα μεταφοράς ποσού στο εξωτερικό για λόγους διαβίωσης μέχρι 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, θα επιτραπεί η εξόφληση επιταγών, σε πίστωση, όμως, λογαριασμού, και η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών. Σε δηλώσεις του ο κ. Μάρδας, είχε διευκρινίσει ότι «η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, καθώς το δεκαπενθήμερο της αργίας δεν θα συνυπολογίζεται και θα μετρά σαν να ήταν Σαββατοκύριακο». Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού για μισθοδοσία ή για νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται, τέλος, να δοθεί η δυνατότητα για τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό να μην υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή