Ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο ο Τσίπρας

Ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο ο Τσίπρας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να κινηθεί ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την εικόνα στο εσωτερικό του κόμματος. Η προχθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα για τους 32 βουλευτές οι οποίοι καταψήφισαν την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων στη Βουλή –με την οποία ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά, ξεκαθάρισε ότι δεν τους θεωρεί μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ– αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εξηγούν ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, την προσεχή Τετάρτη, πρόκειται να κινηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα (Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή), για να ληφθούν αποφάσεις ως προς την πορεία του κόμματος εφεξής και τη στάση έναντι των διαφωνούντων με κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Παρά τη συγκέντρωση υπογραφών κατά της συμφωνίας από την πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε., στο «προεδρικό» στρατόπεδο εκτιμούν ότι το όργανο δεν ελέγχεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση, και μπορεί ο κ. Τσίπρας να βγει νικητής εκεί. Μέχρι την Τετάρτη, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική προσπάθεια να μεταστραφούν όσο περισσότεροι γίνεται από τους διαφωνούντες. Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας έκανε έναν κατ’ αρχήν διαχωρισμό των έξι βουλευτών που ψήφισαν «παρών» και της βουλευτού που απουσίασε από την ψηφοφορία από τους 32 του «όχι». Θεωρείται περισσότερο πιθανό κάποιοι από τους επτά να μεταβάλουν τη στάση τους.

Επιπλέον, η προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού έγινε και στην κατεύθυνση να περιορισθούν ενδεχόμενες φυγόκεντρες τάσεις, τις οποίες αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει η συμπερίληψη στο δεύτερο πακέτο μέτρων δύσκολων ζητημάτων, όπως ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και μέτρα που αφορούν τους αγρότες. Πρόκειται για ζητήματα που ασκούν μεγάλη πίεση προς τους βουλευτές, ιδιαίτερα στους προερχόμενους από την επαρχία. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει την αυστηρή δήλωση για τους διαφωνούντες τώρα, ώστε να μην θεωρηθεί ότι η στάση τους πέρασε χωρίς καμία αντίδραση και χωρίς καμία επίπτωση, γεγονός που θα προκαλούσε και ενόχληση σε εκείνους που επέλεξαν να υπερψηφίσουν τα μέτρα.

Ως ζητήματα ειδικού χειρισμού αξιολογούνται οι περιπτώσεις της προέδρου της Βουλής, κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, και του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Η ενόχληση και για τους δύο είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ωστόσο, η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κ. Κωνσταντοπούλου έχει εγκαταλειφθεί ως ιδέα. Οι τελευταίες δύο τοποθετήσεις της στη Βουλή, ωστόσο, θεωρείται ότι έχουν χαρακτηριστικά πολιτικής αυτονόμησης, ακόμη και προαναγγελίας επιδίωξης ανάληψης κεντρικού πολιτικού ρόλου στο λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο, που πλέον τοποθετείται απέναντι και στον «προεδρικό» ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, θεωρείται ότι χαρακτηριστικά πολιτικής αυτονόμησης έχουν και οι τελευταίες κινήσεις του κ. Βαρουφάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή