Νέος γύρος προαπαιτουμένων προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου

Νέος γύρος προαπαιτουμένων προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντοχές της θα δοκιμάσει η κυβέρνηση με το δεύτερο νομοσχέδιο προαπαιτούμενων, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Αυτήν τη φορά, εκτός από τις αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένονται και τριγμοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διατάξεις για τους αγρότες.

Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν επίσης οι διατάξεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο κώδικας πολιτικής δικονομίας και η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα θα γίνουν διορθώσεις στο πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στις 15 Ιουλίου από τη Βουλή, καθώς και διορθώσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου των προαπαιτούμενων θα περιλαμβάνει:

Φορολογία αγροτών. Επανακαθορισμός του ορισμού του αγρότη. Δηλαδή θα αποσαφηνισθεί πλήρως το ποιος είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης. Επίσης θα καταργηθούν-μειωθούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες, ενώ ενδέχεται να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσον αφορά στους φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υπάρχει αύξηση στο 26% από 13% που είναι σήμερα, ενώ εξετάζεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που ανέρχεται σήμερα.

Πρόωρες. Στο ασφαλιστικό, με τις προωθούμενες διατάξεις, αλλάζουν οι όροι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και κλείνουν όλες οι πόρτες στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκινά άμεσα, ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου. Βάσει των διατάξεων που ετοιμάζονται σε Μαξίμου και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (καθώς θα υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ορίζουν όμως κοινά όρια και διαδικασίες), τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αρχής γενομένης από 1/7/2015 έως το 2022. Αναμένεται να διασωθούν βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι. Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30/06/2015 δεν θίγονται. Για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 1/1/2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία, και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55). 

Οδηγία για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η οδηγία περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους μια τράπεζα μπορεί να εξυγιανθεί, και προβλέπει τη συμμετοχή (bail in) στο κόστος της εξυγίανσης των μετόχων, των ομολογιούχων και, εφόσον χρειαστεί, των καταθέσεων. Ωστόσο, από το bail in εξαιρούνται ρητά οι εγγυημένες καταθέσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αυτό αφορά καταθέσεις έως το ποσό των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό και ανά δικαιούχο.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Αναταράξεις στον χώρο της δικαιοσύνης διαφαίνονται και από την κατάθεση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Το περιεχόμενο του κώδικα δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη, εξέλιξη που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Δικηγορικό Σώμα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες ζητεί μετ’ επιτάσεως να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του. Σημείο  τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων αποτέλεσαν διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση αλλά και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τους δικηγόρους ως ενισχυτικές προς τα προνόμια των τραπεζών και επιβαρυντικές ως προς τα δικαιώματα των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή