Αναπάντητα ερωτήματα ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Αναπάντητα ερωτήματα ένα χρόνο μετά την τραγωδία

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ολόκληρος χρόνος πέρασε από την αποφράδα ημέρα της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 και πετούσε πάνω από την Ανατολική Ουκρανία. Εξακολουθούν, ωστόσο, να παραμένουν αμείλικτα και αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με τους δράστες του τυφλού χτυπήματος που κόστισε τη ζωή στους 298 επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους.

Χθες, συγγενείς των θυμάτων πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων που χάθηκαν. Ταυτόχρονα, αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο οι εκκλήσεις για τη σύσταση δικαστηρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το οποίο θα δικάσει τους υπευθύνους της πρωτόγνωρης τραγωδίας.

Τα 298 θύματα της τραγωδίας –στην πλειονότητά τους Ολλανδοί πολίτες– σκοτώθηκαν στις 17 Ιουλίου της περασμένης χρονιάς, όταν το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στη Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε υπό άγνωστες συνθήκες.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση δείχνουν ως δράστες του ειδεχθούς εγκλήματος τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και υποστηρίζουν ότι αυτοί χρησιμοποίησαν πύραυλο εδάφους-αέρος BUK που είχαν προμηθευτεί από τη Ρωσία για να ρίξουν το αεροπλάνο. Τους ισχυρισμούς αυτούς τούς αρνείται κατηγορηματικά η Ρωσία, η οποία υποδεικνύει ως υπευθύνους για την τραγωδία τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Χθες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία.

«Αυτό, όμως, απαιτεί την ύπαρξη ενός διεθνούς δικαστηρίου, που θα ενισχύεται από την απόφαση όλων των κρατών-μελών του ΟΗΕ να λογοδοτήσουν γι’ αυτό το έγκλημα».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, τόνισε ότι υπάρχει ηθική ευθύνη να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των θυμάτων της πτήσης ΜΗ17.

Επίσης χθες η εφημερίδα Daily Telegraph του Σίδνεϊ της Αυστραλίας έδωσε στη δημοσιότητα καινούργιο βίντεο, το οποίο δείχνει τους ρωσόφωνους αντάρτες να ψάχνουν και να λαφυραγωγούν τις αποσκευές των νεκρών επιβατών του αεροσκάφους, ενώ δίπλα τους τα συντρίμμια του αεροπλάνου καπνίζουν ακόμη. Το βίντεο, το οποίο ήρθε από το προπύργιο των ανταρτών στο Ντονέτσκ και βρέθηκε στα χέρια των δημοσιογράφων της εφημερίδας μόλις την περασμένη εβδομάδα, υποτίθεται ότι κινηματογραφήθηκε από τους ίδιους τους αντάρτες καθώς ερευνούσαν την περιοχή για τα συντρίμμια ενός ουκρανικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους που πίστευαν ότι είχαν καταρρίψει.

Στην Ολλανδία, χθες, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες καθώς περισσότεροι από δύο χιλιάδες συγγενείς και φίλοι των θυμάτων συγκεντρώθηκαν προκειμένου να θρηνήσουν τους ανθρώπους που έχασαν. Επιμνημόσυνη δέηση εψάλη και στην Καμπέρα της Αυστραλίας, αφού πολλά από τα θύματα ήταν Αυστραλοί.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση λίγο πριν από την τελετή ότι «δεν περνάει ούτε μία ημέρα που να μη σκέφτεται την τραγωδία».

Στην Καμπέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ έκανε τα αποκαλυπτήρια μιας στήλης στη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 38 Αυστραλοί πολίτες και κάτοικοι.

«Σήμερα θυμόμαστε τους νεκρούς μας και ευχαριστούμε αυτούς που βοήθησαν ώστε να τους φέρουμε στην πατρίδα. Πάνω απ’ όλα, όμως, αναγνωρίζουμε το δράμα που περνούν όσοι πενθούν», δήλωσε ο Αμποτ μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος που περιελάμβανε και 120 συγγενείς επιβατών της μοιραίας πτήσης.

Κατά τα διάρκεια της σεπτής τελετής, η φόρτιση ήταν ιδιαίτερα εμφανής και τα δάκρυα έτρεχαν καθώς στις γιγαντοοθόνες εμφανίζονταν τα χαμογελαστά και ανέμελα πρόσωπα των επιβατών της μοιραίας πτήσης με τη λεζάντα «Θυμόμαστε».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι σοροί των επιβατών έχουν βρεθεί και αναγνωριστεί πλην δύο Ολλανδών.

Η Υπηρεσία Πτητικής Ασφάλειας της Ολλανδίας πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Η προκαταρκτική έκθεση ανέφερε πως οι ζημίες που υπέστησαν η άτρακτος και το πιλοτήριο υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν από σώμα που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και έπληξε το αεροσκάφος από έξω.

Νέες συστάσεις ομάδας ειδικών

Oι χειριστές αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας θα πρέπει να υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές εξετάσεις και δοκιμασίες και ταυτόχρονα θα οφείλουν να κοινοποιούν τις επισκέψεις τους σε γιατρούς, στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή βάση δεδομένων.

Αυτές είναι μερικές από τις νέες συστάσεις που έκανε ομάδα ειδικών προς τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την επαύριο της τραγωδίας της Germanwings. Τότε το αεροσκάφος είχε συντριβεί στα βουνά της Νότιας Γαλλίας όταν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους κλειδώθηκε στο κοκ πιτ και ηθελημένα προκάλεσε τη συντριβή του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 150 επιβαίνοντες.

Η ομάδα των ειδικών, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πτητικής Ασφάλειας (EASA), επίσης ζήτησε να γίνονται δειγματοληπτικές εξετάσεις για την ανίχνευση φαρμάκων, ναρκωτικών αλλά και οινοπνεύματος στους πιλότους και να είναι καλύτερη η ιατρική εποπτεία του τομέα.

Την έκθεση είχε παραγγείλει η επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βιολέτα Μπουλτς, μετά το δυστύχημα στις Γαλλικές Αλπεις τον περασμένο Μάρτιο.

Η επιτροπή ειδικών, ωστόσο, δεν πρότεινε καμιά τροποποίηση των θυρών του πιλοτηρίου, οι οποίες θωρακίστηκαν μετά το τρομοκρατικό πλήγμα κατά των Δίδυμων Πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011.

Συνιστά, ωστόσο, ότι μέσα στο πιλοτήριο πρέπει διαρκώς να βρίσκονται δύο άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή