Ο επίμονος υπουργός κ. Τζακ Λιου

Ο επίμονος υπουργός κ. Τζακ Λιου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις πιέσεις προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης της ελληνικής κρίσης, η οποία, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης Ομπάμα, και όχι μόνον αυτής πλέον, προϋποθέτει την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο, μετά τη διαφαινόμενη βαθιά ύφεση για το 2015, θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, και με δεδομένη την κάθετη διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας, ως απόρροια και του κλεισίματος των τραπεζών, η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 200%. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ καλούν την Ευρωζώνη να σταματήσει τον στρουθοκαμηλισμό, να επιδείξει ρεαλισμό και να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ευχαρίστησε δημόσια τον πρόεδρο Ομπάμα και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς πρωτοστατούν στην άσκηση πιέσεων για ελάφρυνση του χρέους το ταχύτερο δυνατό, ζητώντας ουσιαστικά επίσπευση της διαδικασίας, έκκληση η οποία μέχρι τώρα προσκρούει πρωτίστως στην άρνηση του Βερολίνου.

Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει το τελευταίο διάστημα με τον πλέον ηχηρό τρόπο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Την περασμένη Τρίτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί στη δημοσιότητα η τελευταία σχετική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία ερμηνεύεται ως η πλέον ηχηρή και τεχνικά λεπτομερής θεσμική προειδοποίηση.

Αυτό ήταν το επίμονο επιχείρημα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, στις συνομιλίες που είχε στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, όπως και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λιου, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διεμήνυσε πως όλοι συμφωνούν ότι η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία και το ζητούμενο πλέον είναι ο τρόπος και ο χρόνος που θα υλοποιηθεί αυτή.

Στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο ΔΝΤ, αλλά και από δηλώσεις μεμονωμένων Ευρωπαίων ιθυνόντων, διαμορφώνεται η κοινή πεποίθηση ότι θα επιλεγεί μακρά περίοδο χάριτος, όπως η τριακονταετία που πρότεινε το Ταμείο. Αλλωστε, το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα την αναδιάρθρωση του χρέους.

Παρότι η Αγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνωρίζουν πλέον ότι, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει ελάφρυνση χρέους, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τη μορφή «κουρέματος», επιμένoυν ότι αυτή η προοπτική μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο ενός Grexit, σύμφωνα με το γνωστό σχέδιο που εκπονήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την άσκηση έντονων πιέσεων για τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τώρα η Ουάσιγκτον επιμένει και στο δεύτερο σκέλος, αυτό της επίλυσης και του ζητήματος του χρέους, ώστε να διαλυθούν τα σύννεφα της αβεβαιότητας που εξακολουθούν να πλανώνται απειλητικά πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Η παρέμβαση του κ. Λιου δεν είναι μονοδιάστατη. Εχει ως αποδέκτη και την Αθήνα. Στις επικοινωνίες του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την αναγκαιότητα απρόσκοπτης προώθησης και πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαμηνύουν ότι προϋπόθεση για να εξεταστεί το «επόμενο βήμα» είναι να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις του παρελθόντος, και να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται από όλους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, ως το απαραίτητο θεμέλιο για να οικοδομηθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ αντανακλούν και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες εβδομάδες από τα εγκυρότερα ιδρύματα της Ουάσιγκτον, που υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του συνδυασμού ελάφρυνσης χρέους και υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή