Σύντομα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΙΝΚΟΛΝ

Κινητό-οδηγός τυφλών

Σε βοηθούς για τυφλούς ανθρώπους σκοπεύουν να μετατρέψουν τις «έξυπνες» συσκευές επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λίνκολν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια έξω από το σπίτι. Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει ένα σύστημα το οποίο θα αξιοποιεί εξαρτήματα τελευταίας τεχνολογίας για smartphone και tablet, όπως κάμερες που προσδιορίζουν το χρώμα και το βάθος πεδίου, για να «αντιλαμβάνεται» το περιβάλλον σε τρεις διαστάσεις. Ετσι, θα μπορεί να «βλέπει» για λογαριασμό του χρήστη της συσκευής, ενημερώνοντάς τον για τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως, συγκριτικά με τεχνολογίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί για τον ίδιο σκοπό, ένα μεγάλο πλεονέκτημα της λύσης τους είναι πως δεν θα χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του κάποιο άλλο μηχάνημα, πέρα από το κινητό ή την «ταμπλέτα» του. Επίσης, το σύστημα θα είναι «έξυπνο», δηλαδή σταδιακά θα προσαρμόζει τις οδηγίες του στις προτιμήσεις του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί.

ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ 75,6 ΔΙΣ. ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Λειτουργία drones για καλλιέργειες

Οι αγροτικές καλλιέργειες θα αποτελέσουν μέσα στα επόμενα χρόνια τη σημαντικότερη εφαρμογή των drones στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Ενωσης Μη Επανδρωμένων Οχημάτων (AUVSI), μιας μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας οργάνωσης που επιδιώκει να προωθήσει τη ρομποτική και τα κάθε λογής συστήματα που κινούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Σύμφωνα με την AUVSI, τα drones θα εξασφαλίζουν στους γεωργούς εικόνες υψηλής ανάλυσης ή υπέρυθρες εικόνες του χωραφιού, με αρκετά χαμηλό κόστος. Ετσι, κάθε αγρότης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις καλλιέργειές του, ώστε να καταναλώνει νερό, φυτοφάρμακα και λιπάσματα μόνον όταν και όπου χρειάζεται. Η μελέτη συμπεραίνει πως, αν η Πολιτική Υπηρεσία των ΗΠΑ δημιουργήσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, μέσα στη δεκαετία 2015-2025 η χρήση αυτών των μικρών ελικοπτέρων στη γεωργία θα δημιουργήσει μια αγορά 75,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ

Ρομπότ… συντροφιάς

Με το δεξί έκανε ποδαρικό στην ιαπωνική αγορά το ρομπότ Pepper της SoftBank Robotics, αφού δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 60 δευτερόλεπτα για να εξαντληθεί η πρώτη παρτίδα από 1.000 ανδροειδή, η οποία διατέθηκε στις 20 Ιουνίου. Με ύψος 1,2 μέτρα και βάρος 27,5 κιλά, το Pepper αναπτύχθηκε για να αναλάβει τον ρόλο ρομπότ συντροφιάς, και όχι για να κάνει τις δουλειές του νοικοκυριού, όπως το σκούπισμα ή το μαγείρεμα. Ετσι, οι βασικές του λειτουργίες είναι να αναγνωρίζει τους ανθρώπους με τους οποίους «συμβιώνει», να κουβεντιάζει μαζί τους και να καταλαβαίνει πώς νιώθουν, ώστε να ανταποκρίνεται ανάλογα – παίζοντας για παράδειγμα τα αγαπημένα τραγούδια του ιδιοκτήτη του, όταν αυτός έχει κακή διάθεση. Γι’ αυτό τον σκοπό, μπορεί να αντιλαμβάνεται τα ανθρώπινα συναισθήματα από τον τόνο της φωνής, τη «γλώσσα» του σώματος ή τους μορφασμούς του προσώπου. Προς το παρόν, οι γλώσσες που υποστηρίζει είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιαπωνικά και τα ισπανικά, ενώ κοστίζει 1.600 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή